Politika

PROTIVNICA RATA U UKRAJINI NEĆE SE MOĆI SUPROTSTAVITI PUTINU NA IZBORIMA: Ruski Vrhovni sud odbacio kandidaturu Duncove

Autor Hina

Kandidatura Ekaterine Duncove odbačena je zbog 'brojnih grešaka', tvrde u Moskvi

Ekaterina Duncova
Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruski Vrhovni sud potvrdio je odluku da se bivšoj televizijskoj novinarki i protivnici rata u Ukrajini zabrani sudjelovanje na predsjedničkim izborima u ožujku, rekla je u srijedu Ekaterina Duncova koja je htjela izazvati predsjednika Vladimira Putina.

Članovi središnjeg izbornog povjerenstva jednoglasno su odbacili kandidaturu Duncove, a kao razloge su naveli "brojne greške" u dokumentima koje je predala u prilog svojoj kandidaturi.

Želi osnovati novu političku stranku za Ruse 'čiji glasovi sada nisu zastupljeni'

Duncova je potvrdila na svom Telegram kanalu da je Vrhovni sud odbio njezinu žalbu na odluku.

Rekla je da joj je sad u planu pokušati osnovati novu političku stranku za ljude koji žele "mir, slobodu i demokraciju". Smatra da je to privlačno desecima milijuna Rusa čiji glasovi, kako je rekla, nisu zastupljeni.

Duncova, koja nije baš poznata u Rusiji i, prema vlastitom priznanju, ima bazu podrške od tek tisuća ljudi u zemlji s preko 140 milijuna ljudi, ranije je rekla Reutersu da osjeća da je nepravedno diskvalificiranom.

Ankete pokazuju da Putin ima veliku podršku

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da se odluke tog tijela temelje isključivo na pravilima i da je posao članova osigurati da budući kandidati slijede ispravne procedure.

Aktualni predsjednik Vladimir Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer već više od 20 godina i nema ozbiljne konkurencije, trebao bi s lakoćom osvojiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima u ožujku.

Kremlj ukazuje na ankete koje 71-godišnjem Putinu daju podršku od otprilike 80 posto i tvrdi da većina Rusa podržava "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini.