Politika

UTRKA U NAORUŽANJU: Rusija na granicu s Norveškom i Rusijom šalje svoje najmodernije haubice

Autor Euractiv.com/Reuters

Rusija će uskoro postaviti svoje najnovije haubice u sjeverni vojni okrug koji graniči s NATO članicama Finskom i Norveškom, izjavio je šef državnog vojnog konglomerata Rostec u izjavi objavljenoj u srijedu.

Coalition-SV class self-propelled howitzers ride through Red Square in Moscow, on May 7, 2015, during a rehearsal for the Victory Day military parade. Russia will celebrate the 70th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. Moscow, RUSSIA - 07/05/2015/GREENFIELD_1901.15/Credit:Greenfield/SIPA/1505071913,Image: 243105402, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Greenfield / Sipa Press / Profimedia
Izvor: Greenfield / Sipa Press / Profimedia

Testiranje postrojbi opremljenih novim topničkim sistemom Koalicija-SV je završeno, a njihova masovna proizvodnja već je započela, izjavio je za državnu novinsku agenciju RIA Sergej Čemezov, šef Rosteca.

Kazao je i kako će prva postrojba biti poslana na teren do konca 2023. godine.

"Mislim kako će se uskoro pojaviti tamo [u sjevernom vojnom okrugu] jer su tamo haubice ove klase potrebne, kako bi ostvarile prednost pred zapadnim artiljerijskim modelima u smislu dometa," kazao je Čemezov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin promijenio je 2021. područje nadležnosti ruske sjeverne flote, čija je zona odgovornosti uglavnom bila ruski Arktik, na cijeli sjeverni vojni okrug, integriran u regiju Murmansk, koja se nalazi na granici s Finskom i Norveškom.

Od pokretanja invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Moskva optužuje "kolektivni Zapad" da preko Ukrajine ratuje s Rusijom, i upozorava kako planira gomilati vojsku na zapadnim granicama nakon što se Finska priključila NATO savezu.

Ranije u prosincu ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je kako je jedna Koalicija-SV haubica već raspoređena na bojišnicu u Ukrajini.

Prvi put predstavljene na vojnoj paradi 2015. godine, te haubice, s dometom od oko 70 kilometara, opremljene su modernim topom 2A88 kalibra 152 mm s brzinom paljbe od deset granata u minuti, kao i modernim sustavom za automatizaciju okretanja oružja, odabira mete i navigacije, navodi TASS.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Russia to deploy newest howitzers close to Finland’s border – Rostec)