Politika

MIGRACIJE: Macron brani kontroverzni zakon koji pooštrava pravila za migrante u Francuskoj

Autor Euractiv/Hugo Struna

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stao je u obranu "duha" kontroverznog novog zakona o imigraciji u televizijskom intervjuu, samo dan nakon što je je izglasan u parlamentu.

French President Emmanuel Macron delivers a speech to French soldiers at the French military 'base aerienne projetee au Levant' (BAP, "French deployed air base") in Safawi, east of Amman on December 21, 2023, during a two-day visit to Jordan to celebrate Christmas with French forces deployed abroad and "highlight France's enduring commitment to the fight against terrorism".,Image: 831526328, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Izvor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Macron je ustvrdio kako će zakon pomoći u sprečavanju uspona krajnje desnice, i da on "dopunjava" mjere EU.

U intervjuu za kanal France 5 u Elizejskoj palači, Macron je kazao kako je "prihvatio" i ocijenio "korisnim" imigracijski zakon kojeg je u utorak usvojio parlament.

"Danas postoji veći migracijski pritisak na našu zemlju nego prije 10 godina", istaknuo je Macron, priznavši pritom da postoji "problem ilegalne imigracije u Francuskoj," ali dodavši kako Francuska nije preopterećena migrantima. Zakon je, kaže Macron, rezultat kompromisa.

Konkretne odredbe novog zakona, kao npr. ograničavanje prava na zakonito boravište, pooštravanje uvjeta za spajanje obitelji, ili uvođenje imigracijskih kvota za Francusku, uvela su raskol među razne frakcije koje čine Macronovu vladajući većinu u parlamentu.

Neki članovi vlade su također bili protiv, a ministar zdravstva Aurélien Rousseau podnio je u srijedu zbog toga i ostavku, dok su ministar prometa Clément Beaune i ministrica prosvjete Sylvie Retailleau izrazili svoje negodovanje.

"Legitimno je misliti da [zakon] vrijeđa određene zastupnike i ministre,", dodao je Macron.

Borba protiv desnice

U intervjuu za list Le Monde, bivši francuski predsjednik Francois Hollande kritizirao je zakon, kazavši kako su liberalni Macron i njegova vlada tim zakonom usvojili [ideje] stranke krajnje desnice Rassemblement National (RN) koju vodi kontroverzna Marine Le Pen.

Takve kritike sada se čuju i u ljevičarskim krugovima, čak i izvan Francuske, posebice nakon što je španjolski čelnik desne stranke Vox Santiago Abascal izjavio u srijedu kako Macron "misli kao i on."

"Ako ne želimo da RN dođe na vlast, moramo se nositi s problemima kojima se oni hrane," odgovorio je Macron, dodavši kako će novi zakon zapravo omogućiti borbu protiv krajnje desnice.

Macron kaže i da nije "u cijelosti" zadovoljan kompromisom postignutim u parlamentu, i proslijedio je nacrt zakona Ustavnom vijeću na razmatranje ustavnosti.

Prema njegovu mišljenju, određene odredbe u njemu su protuustavne, među kojima je uvođenje obaveznog depozita za strane studente iz zemalja izvan EU, koji će im biti vraćen tek kada se nakon studiranja vrate kući. "Mislim da to nije dobra ideja," priznaje Macron.

Macron je također istaknuo kako novi zakon treba promatrati kao dio europskog paketa jer "nadopunjuje odluke donesene u Europi."

"Ovaj zakon je štit koji nam treba," rekao je Macron.

Istog je dana u Bruxellesu Europska unija konačno dogovorila Pakt o migracijama i azilu, kojim se predviđa stroža politika azila na granicama i uspostavlja solidarnost među državama članicama kako bi se pomoglo onim članicama koje su najizloženije migracijskim tokovima i koje su pod pritiskom najvećeg broja pridošlih migranata.

"Preda mnom su još tri i pol godine mandata. Ne mislim na ovome stati," zaključio je Macron.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Macron defends France’s new immigration law as ‘shield we needed’)