Politika

BORBA PROTIV PROPAGANDE: Poljski premijer Tusk smijenio vodstvo državne televizije i radija

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Poljska državna televizija TVP u ponedjeljak je prestala s emitiranjem, a direktori državne televizije i radija smijenjeni su u srijedu, kada je nova vlada započela najavljenu depolitizaciju javnih medija

December 21, 2023, Warsaw, Warsaw, Poland: 20.12.2023 WARSZAWA..Polish television headquarters..TVP..Law and Justice party members try to block Polish television headquartes......In the picture:..JAROSLAW KACZYNSKI..FOT DAMIAN BURZYKOWSKI / NEWSPIX.PL.,Image: 831465063, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, Germany, France, Japan and Poland Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia

Nova vladajuća koalicija, na čelu s premijerom Donaldom Tuskom, obećala je biračima da će državne medije koji se uglavnom bave propagandom pretvoriti u platforme za "pouzdano informiranje." Poljski parlament u utorak je izglasao i rezoluciju u kojoj se poziva na "neovisnost, objektivnost i pluralizam" u javnoj televiziji i radiju.

Već sljedeći dan novi ministar kulture Bartłomiej Sienkiewicz smijenio je direktore državne televizije i radija.

Nakon smjene uprave TVP-a, nekoliko minuta prije podneva u srijedu, glavni TVP kanali su prestali s emitiranjem. Nedugo nakon toga, emitiranje je nastavljeno - ali su sve informativne emisije tog dana zamijenjene reprizama TV serija.

Za vrijeme prijašnje osmogodišnje vladavine nacionalističke stranke PiS (ECR) zakon o medijima su se izmijenili s ciljemveće partijske kontrole nad državnim medijima, u politici koju je vlada opisivala kao "repolonizaciju" medija, tvrdivši da su dotadašnji mediji "nenarodni."

TVP je potom pretvoren u propagandnu mašinu u službi PiS-a. U ključnim emisijama se redovno napadalo opozicijske političare, optuživalo ih se da rade "protiv poljskih interesa" - a svi potezi vlade su se podržavali i hvalili.

'Bistra voda' umjesto 'propagandne juhe'

Bivši premijer iz redova PiS-a Mateusz Morawiecki osudio je "nezakonite postupke" nove Tuskove vlade, i opisao smjene kao "prvi korak prema diktaturi," dok je predsjednik Andrzej Duda, nekoć također član PiS-a, optužio Tuska za "kršenje ustavnih načela i zakona."

Regulatorno tijelo za medije koje je još uvijek pod kontrolom PiS-a, Nacionalno vijeće za radiodifuziju (KRRiT), složilo se s Morawieckim i opisali smjene kao "čin bezakonja koji podsjeća na najgora vremena izvanrednog stanja," uvedenog u Poljskoj tijekom komunističke vladavine 1981. godine.

Političari PiS-a prosvjedovali su protiv promjena u sjedištu TVP-a u varšavskoj ulici Woronicza, a priključio im se i čelnik stranke Jarosław Kaczyński. Prosvjed se nastavio u srijedu, a članovi PiS-a okupirali su zgradu, pa je morala intervenirati i policija.

U 19:30, umjesto glavnog informativnog programa, Wiadomości ("Dnevnik"), gledateljima je emitirana izjava Mareka Czyża, novoimenovanog direktora programa TVP. "Nijedan poljski građanin koji financira rad javne televizije nema nikakvu obvezu slušati bilo čiju propagandu, već ima pravo zahtijevati pouzdane, profesionalne i iskrene informacije," kazao je.

Najavio je kako će od četvrtka emisija Wiadomości pružati "objektivnu sliku svijeta i dana."

"Umjesto propagandne juhe želimo vam ponuditi bistru vodu," najavio je Czyż.

Ipak, promjene u medijima teoretski bi mogao blokirati predsjednik Duda, koji ima pravo ulaganja veta na sve zakone. Zasad je nejasno hoće li to učiniti.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tusk takes state broadcaster off air in effort to depoliticise public media)