Politika

VOJNA SURADNJA: Nakon Švedske i Finske, i Danska potpisala sporazum kojim ustupa vojne baze američkoj vojsci

Autor Euractiv/Charles Szumski

Danska će dopustiti razmještaj američkih postrojbi na svojem teritoriju, u skladu sa sporazumom kojeg je najavila danska premijerka Mette Frederiksen, a koji predstavlja značajan zaokret u danskoj vojnoj politici.

Copenhagen/Denmark/05 September 2023/.Denamrk celebrates flag dag dedicated to danish veteran have fought and died for peace in world, danish soldiers working to prepare infron tyhe ndanish parliament or christiansborg castle plads in danish cpital Copenhagen. Photo.s,Image: 803194087, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Francis Joseph Dean/Dean Picture / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Francis Joseph Dean/Dean Picture / imago stock&people / Profimedia

Ipak, odluka je dio trenda, jer su slične sporazume već potpisale susjedna Norveška, Švedska i Finska.

Čelnica danskih Socijaldemokrata i premijerka Mette Frederiksen najavila je sporazum o obrani na tiskovnoj konferenciji s ministrom obrane iz redova liberala Troelsom Lundom Poulsenom.

"Živimo u nasilnim vremenima, s brojnim silama koje dovode u pitanje našu demokraciju i demokratska pravila igre," kazala je Frederiksen kao obrazloženje sporazuma s SAD-om.

Sporazum predstavlja "veliku promjenu" u danskoj obrambenoj politici, rekla je Frederiksen, dodavši kako će američka vojska sada moći biti trajno stacionirana. Sporazum se odnosi na tri zračne baze danskog ratnog zrakoplovstva.

Danska time omogućava SAD-u veću prisutnost i pristup Europi i Baltičkom moru, i time pridonosi kolektivnoj obrani Europe, što je temeljna zadaća i NATO saveza i Danske. Danska je, kao i Norveška, članica NATO saveza, još od njegovog osnivanja 1949. godine.

Nejasno je koliko će američkih vojnika biti raspoređeno u Danskoj. Zaokret Danske u vojnoj politici i nije neko iznenađenje, budući da su njeni nordijski susjedi već napravili isti potez.

Dok je Švedska ranije ovog mjeseca potpisala sporazum o obrambenoj suradnji kojim se SAD-u dau pristup i dozvola za korištenje čak 17 švedskih vojnih baza i objekata, najnovija članica NATO saveza Finska potpisala je u ponedjeljak vlastiti sporazum sa SAD-om kojim se Amerikancima daje na raspolaganje 15 vojnih objekata.

Ipak, danska koalicijska vlada ustrajava kako se ovim dogovorom ne mijenja stajalište Danske o nuklearnom oružju, jer se sporazumom ne dopušta Amerikancima raspoređivanje nuklearnog oružja na njenom tlu.

"Sve aktivnosti obavljat će se u koordinaciji s danskim ministarstvom obranom, i u skladu sa zakonom i danskim suverenitetom," kazao je Poulsen.

Sporazum se ne odnosi na Grenland i na Farske otoke - iako su formalno to dijelovi Danske, oba teritorija imaju velik stupanj autonomije. Sporazum još treba odobriti danski parlament, za što vlada procjenjuje da bi moglo potrajati "oko godinu dana."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Denmark signs major defence agreement with the US)