Politika

FRANCUSKA POOŠTRAVA PRAVILA: Marine Le Pen slavi 'ideološku pobjedu' nakon usvajanja strožeg zakona o migracijama

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuski zastupnici izglasali su u utorak kontroverzni zakon o imigraciji, a oba doma parlamenta odobrila su reformu koja je na kraju ispala puno stroža od prvog orijedloga vlade i koji uključuje ustupke desnici.

Far-right RN member of the parliament Marine Le Pen reacts during a debate on the draft law to control immigration, at the French National Assembly in Paris on December 19, 2023. A commission of upper house senators and lower house National Assembly MPs agreed a new draft of the flagship bill on immigration, which had been voted down without being debated in the National Assembly last week in a major blow to Macron. The legislation is now approved by the Senate and is expected to be approved, at the National Assembly, on December 19, 2023.,Image: 831087726, License: Rights-managed, Restrictions: ALTERNATIVE CROP, Model Release: no, Credit line: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Izvor: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Stroža pravila - uključujući i teži pristup migrantima zdravstvenoj skrbi, kao i o tzv. spajanjima obitelji - odraz su sve većeg pomaka prema desničarskoj politici u Europi, i izazvala su jake podjele čak i u redovima stranke liberalnog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Nacrt zakona napadali su zastupnici konzervativnih stranaka, krajnje desnice i ljevice, još otkako je podnesen na raspravu u listopadu. Time je došlo do neobične situacije koju su brojni promatrači opisali kao jednu od najvećih političkih kriza u modernoj političkoj povijesti Francuske.

S jedne strane, snage desnice prigovarale su se kako je vladin tekst preblag u pogledu represivnih mjera, dok pritom omogućavajući ilegalno zaposlenim stranim radnicima "previše jednostavan" pristup radnim vizama. S druge strane, ljevičarske stranke prigovarale su kako novi zakon uvodi još veće opterećenje za imigrante, jer se njihova administrativna prava dodatno kompliciraju i do njih dolaze još teže nego prije.

Međutim, nakon godinu dana političkih prijepora, politička kriza dobila je rasplet u tri čina. Nakon što je Senat usvojio strožu verziju zakona sredinom studenog, Narodna skupština je kasnije oborila taj prijedlog - da bi naposljetku ipak zakon bio usvojen, jnakon sastanaka iza zatvorenih vrata u utorak.

Strože mjere

Po novom zakonu, pristup državljanstvu, socijalnim pravima, i procedurama za spajanje obitelji uvelike je smanjen, a njihovo je područje primjene ograničeno. O radnim vizama za nezakonite migrante - koje su prvotno trebale biti automatski izdavane ako migranti mogu dokazati da imaju stabilan posao - sada će se odlučivati od slučaja do slučaja. A nova ograničenja su uvedena i za strance koji žele studirati u Francuskoj.

Francuski predsjednik Macron, čija stranka Renaissance nema natpolovičnu većinu u donjem domu parlamenta, pokušao je postići dogovor s konzervativcima kako bi zakon prošao - no sada je izložen kritikama zbog ustupaka desnici.

Osude pljušte

Organizacije civilnog društva otvoreno su osudile tekst, i rekla da je "vrlo strog" u pogledu imigracije, da diskriminira imigrante, i da je u njegovoj srži desničarski princip "nacionalne preferencije."

Zakon koji je sada prošao "daleko je od ustavne reforme koja je doista potrebna za kontrolu imigracije... ali ukazuje na nepobitnu ideološku pobjedu za Rassemblement National," napisala je čelnica te krajnje desne stranke Marine Le Pen na društvenim mrežama.

U rijetkom znaku protesta, 37 zastupnika iz Macronove stranke glasalo je protiv ili je bilo suzdržano, dok su svi konzervativni zastupnici i zastupnici krajnje desnice glasali "za." Svi lijevi zastupnici bili su protiv.

Čak šest ministara u vladi - uključujući ministra prometa Clémenta Beaunea, ministra za industriju Rolanda Lescurea i ministra zdravstva Auréliena Rousseaua - zaprijetilo je podnošenjem ostavke ukoliko zakon bude usvojen.

U vrijeme pisanja ovog članka, samo je Rousseau od njih i formalno podnio ostavku.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Le Pen claims ‘ideological victory’ after French lawmakers approve contested immigration bill)