Politika

DRUGI POKUŠAJ: Europsko vijeće opet će se sastati u veljači u nadi da će se Orban predomisliti oko pomoći za Ukrajinu

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Čelnici EU trebali bi se okupiti na hitnom summitu 1. veljače kako još jednom pokušali izglasati novi proračun EU i financijsku pomoć za Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

PM De Croo meets Charles Michel BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 18 : Charles Michel, President of the European Council during the preparatory meeting for Belgian EU- Presidency on December 18, 2023 in Brussels, Belgium, 18/12/2023 Brussels Belgium Copyright: xPhilipxReynaersx,Image: 830582293, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxFRAxBEL, Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Philip Reynaers / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Philip Reynaers / imago stock&people / Profimedia

Najava stiže nakon što na redovitom summitu EU prošlog tjedna nije bilo odluke o proračunu EU i novom paketu pomoći za Kijev u iznosu od 50 milijardi eura, i to zbog prigovora mađarskog premijera Viktora Orbana.

Paket pomoći za Ukrajinu integralni je dio proračuna EU, što znači da se za odobrenje moraju jednoglasno složiti čelnici svih 27 država članica.

Orban je neočekivano ipak popustio po pitanju otvaranja pristupnih pregovora s Ukrajinom, i to praksom tzv. "konstruktivne suzdržanosti" tako što je napustio prostoriju u stanci za kavu, nakon što je tjednima najavljivao kako će blokirati bilo kakvo otvaranje razgovora s Kijevom.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije Orban je uložio veto na izglasavanje paketa financijske pomoći namijenjen financiranju troškova ukrajinske vlade u sljedeće četiri godine.

U izjavi za novinare, Michel je rekao kako će se sljedeći summit baviti "uvjeravanjem 27. zemlje članice [Mađarske] da se složi, kako bismo mogli donijeti jednoglasnu odluku o tom pitanju."

Ako ni to ne uspije i Orban se ne predomisli, čelnici ostalih 26 članica mogli bi sami postići dogovor o slanju pomoći kroz bilateralne sporazume s Kijevom, iako se dužnosnici i diplomati EU slažu kako bi za to bilo potrebno dosta vremena i da bi to bilo tek kratkoročno rješenje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistirao je u petak kako EU "nije blokirana" u pružanju pomoći Ukrajini naredne godine, dodavši kako smatra da Orban ima razloga da se predomisli i pristane na sporazum.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da EU "naporno radi na postizanju dogovora svih 27 država članica."

"Međutim, mislim kako je sada također potrebno raditi na potencijalnim alternativama, kako bi se postiglo operativno rješenje u slučaju da sporazum svih 27, jednoglasnom odlukom, nije moguć," dodala je Von der Leyen.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU leaders set for February summit on special budget, Ukraine support)