Politika

ORBAN NA METI KRITIKA: Češki ministar opisao mađarskog premijera kao 'trojanskog konja' koji razbija EU i zastupa Rusiju

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Mađarski premijer Viktor Orbán je "trojanski konj" koji slama europsko jedinstvo i štiti ruske interese, izjavio je u nedjelju češki ministar europskih poslova Martin Dvořák, nakon što je Mađarska blokirala financijsku pomoć za Ukrajinu.

Belgium, Brussels, 2023-12-14. Prime Minister Hungary Viktor Orban in the meeting of the European Council, EU leaders meet on 14 December 2023 in Brussels. Over the course of a two-day summit, EU leaders discuss the unfolding situation in the Middle East, continued support for Ukraine in the face of Russias war of aggression. Belgique, Bruxelles, 2023-12-14. Premier ministre Hongrie Viktor Orban lors de la reunion du Conseil europeen, les dirigeants de UE se reunissent le 14 decembre 2023 a Bruxelles. Au cours d un sommet de deux jours, les dirigeants de UE discutent de la situation au Moyen-Orient, du soutien continu a Ukraine face a la guerre agression de la Russie.,Image: 829854417, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Union Europeenne / AFP / Profimedia
Izvor: Union Europeenne / AFP / Profimedia

"Danas je Orbán trojanski konj, koji intenzivno i, nažalost, sve učinkovitije, krši to jedinstvo - i pokušava poslati poruku da trebamo ignorirati Ukrajinu," rekao je Dvořák u razgovoru kojeg je u nedjelju emitirao CNN.

Prema njemu, Orbán ucjenjuje Europu i zloupotrebljava svoje pravo veta.

Tijekom sastanka čelnika Europskog vijeća Orbán je napustio dvoranu, što je omogućilo summitu da bez njega glasa o odobravanju pregovora s Ukrajinom. Međutim, kasnije je blokirao raspravu o reviziji višegodišnjeg proračuna EU, koji uključuje i nova izdvajanja od oko 50 milijardi eura za podršku Ukrajini.

Orbána napadaju jer se smatra da koristi pitanje Ukrajine za prisilu EU da mađarskoj ovori pristup europskim fondovima, koji su zamrznuti zbog narušene vladavine zakona u toj zemlji. Europska komisija odlučila je prošlog tjedna osloboditi 10 milijardi eura. Međutim, oko 21 milijarda eura i dalje je blokirano.

"Mislim da je pravi naziv za to 'ucjena.' Mislim kako se to treba nazvati zloupotreba veta - ne zaštita nacionalnih interesa Mađarske, već zaštita interesa Rusije," kazao je Dvořák.

U istom razgovoru sudjelovala je i Alena Schillerová iz oporbene stranke ANO, koja se suzdržala od komentiranja Orbána, i postavila pitanje je li u ovom trenutku uopće primjereno na summit uvrstiti temu razgovora o priključenju Ukrajine.

Naglasila je kako Ukrajina još treba poduzeti nekoliko reformi, poput one u pravosuđu, ili u politici državnih subvencija.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Orbán is ‘Trojan horse’ for Russian interests, says Czech minister)