Politika

INTERVJU: BOŽO KOVAČEVIĆ, politički analitičar: Vučić je najavio europski put Srbije, to implicira promjenu prema Rusiji

Autor Adriano Milovan

Hrvatska ne treba ništa očekivati nakon izbora koji su u nedjelju provedeni u Srbiji, kada predsjednik Aleksandar Vučić procijeni da mu to treba, prozivat će je, kaže u intervjuu za Euractiv Božo Kovačević

Božo Kovačević, politički analitičar
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Ishod izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji iznenađenje je za mnoge. SNS, stranka predsjednika Aleksandra Vučića, uspjela je zadržati vlast u zemlji, a bolje od očekivanja prošla je čak i u Beogradu.

S druge strane, srbijanska oporba i dio medija su tijekom nedjelje, kada su održavani izbori, upozoravali na brojne izborne nepravilnosti. Zbog njih je srbijanska oporba najavila i prosvjede.

O rezultatima izbora u Srbiji, kao i o tome kako će njihov rezultat utjecati na daljnje odnose Zagreba i Beograda, ali i na europsku perspektivu Srbije, Euractiv je razgovarao s Božom Kovačevićem, političkim analitičarom i nekadašnjim hrvatskim veleposlanikom u Moskvi. Kovačević je dobar poznavatelj zbivanja na europskom jugoistoku i puta zemalja regije prema Europskoj uniji, ali i njihovih odnosa s Rusijom.

EURACTIV: Kako objašnjavate uspjeh Vučićevog SNS-a na prijevremenim izborima u Srbiji i slabije rezultate oporbe od očekivanih?

KOVAČEVIĆ: Prvo, predsjednik Vučić je uspio uvjeriti svoje biračko tijelo da je riječ o predsjedničkim izborima. On je vodio izrazito personaliziranu kampanju. S druge strane, opozicija nije imala jednog prepoznatljivog kandidata koji bi mogao parirati Vučiću.

Drugi razlog je taj što je Vučić uspio uvjeriti srbijansku javnost da je Srbija u izvanrednom stanju i da joj prijete sa svih strana. U takvoj situaciji, logično je da se uplašeni građani grupiraju oko predsjednika.

Treće, tradicija odnosa prema vlasti u Srbiji, u kojoj demokracija još nije uhvatila čvrst korijen, dovodi do toga da mnogi po inerciji glasaju za postojeću vlast, dok mnogi koji su protivnici te vlasti ne izađu na izbore, unatoč znatnim naporima koje je opozicija na tom planu napravila.

Četvrto, ne treba zanemariti opsežne zloupotrebe vlasti koje je Vučićev režim proveo tijekom izbora. Nisu se čak ni trudili sakriti ozbiljne makinacije. To je isto tako poruka opozicijskim biračima: koliko god da vas ima i što god poduzeli, mi ćemo raditi što hoćemo i proći nekažnjeno.

EURACTIV: Mogu li se, po Vama, izbori koji su u nedjelju održani u Srbiji ocijeniti kao fer i demokratski?

KOVAČEVIĆ: Mislim da ne mogu. S obzirom na velike sumnje na zloupotrebe od strane vlasti, zanima me kakvo će biti izvješće promatračke misije OESS-a, ali i kakvo će biti stajalište EU, s obzirom na to da Srbija pregovara o članstvu i da je dio tih pregovora - štoviše, jedno od važnijih - poglavlje o poštivanju prava i demokraciji.

EURACTIV: Što Hrvatska može očekivati nakon ovih izbora u Srbiji?

KOVAČEVIĆ: Moglo bi se reći - na istoku ništa novo! Kada procijeni da mu je to potrebno za učvršćivanje položaja na unutarnjopolitičkom planu, Vučić će prozivati Hrvatsku i za ono za što postoje osnove i za ono za što ih nema.

Ipak, treba reći da je on u sinoćnjem obraćanju javnosti spomenuo europski put Srbije, a nije nijednom riječju spomenuo ni Rusiju ni Kinu. To je svojevrsna poruka koja bi trebala udobrovoljiti eventualne stroge europske analitičare provedbe ovih izbora.

EURACTIV: Očekujete li da će Srbija sada uvesti sankcije Rusiji?

KOVAČEVIĆ: Ne vjerujem da će uvesti sankcije, barem ne odmah.

Međutim, Vučić je u sinoćnjem obraćanju spomenuo pritiske kojima će Srbija biti izložena i nepopularne odluke koje će donijeti. Možda se te odluke tiču promjene odnosa prema Rusiji, ali zasad to ne možemo sa sigurnošću predvidjeti.

EURACTIV: Dakle, ne možemo u ovom trenutku odbaciti mogućnost da će se Vučić odmaknuti od Rusije?

KOVAČEVIĆ: Vučić je najavio europski put Srbije. To svakako implicira neku promjenu odnosa prema Rusiji. Kakva će biti ta promjena, vidjet ćemo.

EURACTIV: Kako će nakon ovih izbora dalje teći put Srbije prema EU?

KOVAČEVIĆ: To će ovisiti o spremnosti Vučića da isporuči očekivani rezultat, a taj očekivani rezultat je normalizacija odnosa s Kosovom i de facto priznanje Kosova. Od Beograda se ne traži de jure priznanje neovisnosti Kosova.

Mislim da će Vučić otezati s donošenjem odluke sve do predsjedničkih izbora u Americi. Ako u SAD-u pobijedi Donald Trump, onda se može očekivati ponovni razlaz EU i SAD-a prema Balkanu. Ako se tako nešto dogodi, Vučić će vjerojatno pokušati pridobiti SAD za svoju raniju ideju, koju je Trump svojedobno podržao, o razmjerni teritorija između Srbije i Kosova. To mu je važno kako bi pokazao da je ipak u cijeloj priči nešto i dobio, odnosno da Srbija nije samo izgubila.