Politika

NA POMOLU RJEŠENJE SPORA IZMEĐU EU I VELIKE BRITANIJE: Sjeverna Irska se vraća pod carinsku vlast Londona

Autori Hina A. M.

Problem carinskog statusa Sjeverne Irske od Brexita opterećuje odnose EU i Ujedinjenog Kraljevstva, a rješenje se sada, prema pisanju britanskih medija, traži u 'crvenim' i 'zelenim' trakama.

Granični prijelaz u Doveru
Izvor: David Hare / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi sporazum, kojim će se riješiti spor između Velike Britanije i EU o trgovinskim pravilima u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita, mogao bi biti objavljen za dva tjedna, izvijestio je The Telegraph

Po novom planu, roba koja putuje iz Ujedinjenog Kraljevstva u Sjevernu Irsku neće biti podložna fizičkoj carinskoj kontroli zahvaljujući sustavu "crvenih" i "zelenih" prometnih traka, stoji u izvješću. 

Čeka se zeleno svjetlo britanske vlade

Širi okvir sporazuma čeka konačno odobrenje Downing Streeta, izvijestio je list pozivajući se na osobe upoznate s temom. 

Protokol za Sjevernu Irsku, koji bi trebao zaštititi jedinstveno tržište EU-a bez stvaranja kopnene granice na irskom otoku, ometa trgovinu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva otkako je stupio na snagu 2021. godine. 

Naime, sukladno Protokolu, kojeg su London i Bruxelles sklopili uoči izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, Sjeverna Irska je ostala u carinskoj uniji s EU. To je, međutim, izazvalo probleme u trgovini Sjeverne Irske s Velikom Britanijom jer je promet roba između njih, iako su u istoj državi, podlijegao carinskim i drugim kontrolama. 

Nova uloga Europskog suda pravde u Sjevernoj Irskoj

Stoga se status Sjeverne Irske nakon Brexita pretvorio u prvorazredno političko pitanje ne samo u Londonu, nego i u Dublinu i u Bruxellesu. Downing Street je zaprijetio jednostranim izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz sporazuma i ponovnom uspostavom carinske vlasti i nad Sjevernom Irskom. 

Prema tvrdnjama britanskih medija, očekuje se i da će u zajedničkom priopćenju o postignutom sporazumu biti najavljena nova odredba o ulozi Europskoga suda pravde u Sjevernoj Irskoj, kojom se naglašava da će se taj sud koristiti samo kao zadnje sredstvo u sporovima između Velike Britanije i EU.