Politika

EUROPSKA OBRANA: Njemački ministar kaže da se treba pripremati za rat 'prije isteka desetljeća'

Rusija bi prije isteka desetljeća mogla postati prijetnja za Europu, a zemlje EU moraju ojačati svoju vojnu industriju kako bi za to bile pripremljene, izjavio je njemački ministar obrane Boris Pistorius.

SPD - Ordentlicher Bundesparteitag 2023 - Boris Pistorius SPD, Bundesminister der Verteidigung. Berlin, DEU, Deutschland, 08.12.2023 *** SPD Ordinary Federal Party Conference 2023 Boris Pistorius SPD , Federal Minister of Defense Berlin, DEU, Germany, 08 12 2023,Image: 828500558, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Rüdiger Wölk / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Rüdiger Wölk / imago stock&people / Profimedia

Pistorius je to rekao u intervjuu objavljenom u subotu u listu Welt am Sonntag. U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je preko vikenda prijetnje Finskoj jer se priključila NATO savezu ranije ove godine - ali je istovremeno i negirao američke procjene kako će se Moskva okrenuti protiv država NATO saveza.

"Prijetnje baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji moraju se shvatiti vrlo ozbiljno. Ovo nije samo zveckanje oružjem. Mogli bismo biti u opasnosti prije kraja ovog desetljeća," kazao je Pistorius.

Dodao je kako je vrijeme da se europske zemlje prilagode izmijenjenom geopolitičkom okruženju, posebice zato što bi SAD mogao smanjiti svoj angažman u Europi.

"Trebat će neko vrijeme da vojna industrija poveća svoje kapacitete. U ovom trenutku imamo pet do osam godina da smanjimo zaostajanje - u smislu oružanih snaga, ali i industrije i društva."

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, njemačka vlada pojačala je napore za obnovu svojih oslabljenih oružanih snaga, iskoristivši za to i poseban fond od 100 milijardi eura koji je vlada napravila nakon izbijanja rata.

'Weimarski trokut'

Pistorius (SPD/S&D) došao je na mjesto ministra obrane početkom godine. Pistorius je u studenom predstavio nove smjernice njemačke obrane, i pritom rekao da je cilj osposobiti njemačku vojsku da bude "spremna za rat" i da Njemačka preuzme vodeću vojnu ulogu u Europi kao najveća i najmnogoljudnija ekonomija Europe.

Njegova retorika izazvala je određene kontroverze u Njemačkoj, s obzirom na pacifističku kulturu te zemlje, koja je nastala zbog iskustva Drugog svjetskog rata. U intervjuu objavljenom u subotu, Pistorius je ponovio svoj poziv na jačanje europske obrambene suradnje.

Iako smjernice iz 2023. opisuju ulogu EU u pitanjima obrane uglavnom kao dopunu obrambenim kapacitetima NATO saveza, i to "kroz gospodarske, humanitarne i financijske mjere," Pistorius vidi priliku za jačanjem koordinacije kroz tzv. Weimarski trokut - neformalni forum kojeg čine Njemačka, Poljska i Francuska.

Pistorius je rekao da je pozvao novoimenovanog poljskog premijera Donalda Tuska (KO/EPP) u Berlin, te istaknuo želju da posjeti Poljsku "što je prije moguće" nakon Nove godine.

Ranije najave njemačke vlade o oživljavanju foruma i jačanju odnosa s Poljskom ostale su neostvarene zbog prethodne poljske vlade nacionalističke stranke PiS (ECR).

Povratak Trumpa: poziv na uzbunu za obranu EU-a

U komentaru za Euractiv, Ionela Maria Ciolan, vanjskopolitička i vojna analitičarka iz briselskog Centra za europske studije Wilfried Martens, izjavila je nakon izbijanja ruskog rata u Ukrajini da se europska sigurnosna arhitektura nakon Hladnog rata srušila, i da "se sada sučeljavamo s autoritarnim režimom koji osporava samog postojanje EU."

"Prijetnja Rusije proteže se i izvan njenog istočnog susjedstva, i silom se želi ponovno iscrtavati europske granice, apsorbirati Ukrajinu, i dominirati središnjom i istočnom Europom. Ovo agresivno stajalište podsjeća na imperijalističke ambicije iz 19. stoljeća," kazala je Ciolan.

Ciolan je rekla da bi porast izolacionizma u SAD-u, potaknut percepcijom nedovoljnih europskih doprinosa obrani, mogla dodatno pogoršati transatlantske odnose - a osobito ako Donald Trump pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima.

"U takvom scenariju možemo očekivati manju američku predanost Ukrajini, i sve veću potrebu da Europljani djeluju zajedno i omoguće stvarnu sigurnost na europskom kontinentu, i protiv ruske prijetnje."

Ciolan je istaknula potrebu strateške vojne autonomije EU, ali je i naglasila kako bi Europljani trebali rješavati probleme nedovoljnih obrambenih kapaciteta u EU, u usporedbi s NATO savezom.

"Koncept strateške autonomije EU ne predstavlja rivalstvo s SAD-om ili NATO savezom, već se radi o pokušaju zajedničkog jačanja europskih obrambenih sposobnosti. Konkretno govoreći, strateška autonomija EU u području sigurnosti i obrane također znači i jačanje europskog stupa NATO saveza," dodala je Ciolan.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Berlin says EU should prepare for war by end of decade)