Politika

SLUČAJ ZAMBIJA KAO POVOD: Hrvatski suverenist Ilčić pokrenuo u EU parlamentu raspravu o međudržavnom posvojenju djece

Autor Euractiv.hr

Zastupnik Ladislav Ilčić odgovorio je za Euractiv zašto je pokrenuo raspravu koja je na rasporedu u Parlamentu ovaj tjedan, te kakva su njegova očekivanja

Ladislav Ilčić, zastupnik u EU parlamentu
Izvor: Christian CREUTZ/© European Union 2023 - Source : EP

Nakon što je najavljeno da će na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta jedna od tema biti rasprava o boljoj međunarodnoj suradnji i potrebi za većom transparentnošću kod međudržavnog posvojenja djece, na poticaj hrvatskog europarlamentarca Ladislava Ilčića, zastupnika stranke Hrvatski suverenisti (umreženog u klub Europskih konzervativaca i reformista), bio je to znak koji se mogao tumačiti i kao „preseljenje“ teme kojom se još od prosinca prošle godine bavi hrvatska javnost, pa i Sabor – a to je slučaj uhićenja četri bračna para u Zambiji nakon pokušaja posvojenja djece iz DR Kongo.

U Europi je nestalo preko 18 tisuća djece

Zastupnik Ilčić potvrdio je za Euractiv da je slučaj iz Zambije, odnosno uhićenje četiri para iz Hrvatske, bio povod, ali naglašava da „ova rasprava nema izravne veze s njima“, niti je njegova namjera bila podizanje te nacionalne teme na EU razinu.
O tom pojedinačnom slučaju zaključak će donijeti zambijsko pravosuđe i nadležna hrvatska tijela, no budući da se radi tek o jednom u nizu sličnih slučajeva kojima smo svjedočili u više država članica, smatram da je došlo vrijeme da raspravljamo o tome kako izbjeći slične situacije u budućnosti. U Europi bez granica moramo zatvoriti vrata trgovcima ljudima jer brojke Eurostata, Unicefa, Interpola i nevladinih organizacija specijaliziranih za ova pitanja pokazuju da je u samo dvije godine u Europi nestalo preko 18 tisuća djece migranata te da su u porastu i dječja pornografija i prostitucija.”, naglasio je u svom odgovoru zastupnik Ilčić.

"Osnovna je namjera zaštititi djecu"


„Obiteljski zakon i politike u nacionalnoj su ingerenciji i mi ovdje ne želimo raspravljati o definiciji braka i obitelji ili tko bi sve trebao imati pristup posvojenju. Takve su rasprave na državama članicama i ovdje bi samo predstavljale prepreku za postizanje konsenzusa. Osnovna je namjera zaštititi djecu i njihovo pravo na život u obitelji te potaknuti EU da, u okviru svojih ingerencija, podigne razinu zaštite djece i u sklopu svojih diplomatskih i trgovinskih napora privoli treće zemlje da usvoje Hašku konvenciju te se dodatno angažiraju u zaštiti djece i borbi protiv trgovine ljudima.”, pojasnio je Ilčić za Euractiv.
Također je istaknuo da je trebalo uložiti veliki napor da bi se u tako kratkom vremenskom razdoblju ova tema uvrstila na dnevni red plenarne sjednice, te da mu je drago da je u tome uspio. O temi koju je inicijalno pokrenuo zastupnik Ilčić i podržao Klub Europskih konzervativaca očitovati će se i Europska komisija.