Politika

NJEMAČKE MUKE PO PRORAČUNU: Scholz na meti kritika zbog rezanja subvencija za popunu rupe od 60 milijardi eura

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Njemačka vlada na meti je oštrih kritika zbog najave rezanja potrošnje i povećanja poreza kako bi se popunila neočekivana rupa od 60 milijardi eura nastala odlukom Ustavnog suda.

Pressestatement zu den Haushaltsverhandlungen Bundeswirtschafts- und Klimaminister Robert Habeck Gruene gemeinsam mit Bundeskanzler Olaf Scholz und Bundesfinanzminister Christian Lindner FDP bei ihrem gemeinsamen Pressestatement zu den Gespraechen zum Haushalt 2024 und Nachtragshaushalt, Berlin , 13.12.2023 Berlin Berlin Deutschland *** Press statement on the budget negotiations Federal Economics and Climate Minister Robert Habeck Greens together with Federal Chancellor Olaf Scholz and Federal Finance Minister Christian Lindner FDP at their joint press statement on the talks on the 2024 budget and supplementary budget, Berlin , 13 12 2023 Berlin Berlin Germany,Image: 829400194, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: IMAGO / imago stock&people / Profimedia
Izvor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD/S&D), vicekancelar Robert Habeck (Zeleni) i ministar financija Christian Lindner (FDP/Renew) najavili su u srijedu rezanje čak 45 milijardi eura planiranih investicija u okviru vladinog fonda za klimatske promjene, za razdoblje od 2024. do 2027.

Budući da bi drugi dio tih sredstava trebao biti zamijenjen novcem iz redovnog proračuna, trebalo je zatvoriti i rupu od 17 milijardi eura u državnom proračunu za 2024., što će se napraviti kombinacijom manje potrošnje i većih nameta na energiju.

"Sporazum savezne vlade o proračunu za 2024. godinu labavi je kompromis s kojim savezna vlada samo odgađa probleme u budućnost," navodi se u priopćenju Marcela Fratschera, šefa njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW). "Sporazum znači da će državi trajno nedostajati 60 milijardi eura za zaštitu klime i transformaciju," dodao je.

U okviru tog dogovora čelnici koalicijske vlade dogovorili su se da će 2024. povećati ugljičnu naknadu za grijanje i cestovna goriva sa sadašnjih 30 na 45 eura po toni CO2, čime će se cijene benzina i dizelskog goriva povećati za 4 do 5 centi po litri, priopćio je njemački automobilski klub ADAC.

Skuplje gorivo, skuplja struja

Kao rezultat sporazuma, cijene električne energije također će se povećati za oko 3 centa po kilovat satu (kWh), budući da se planirana subvencija koja je trebala kupcima pokrivati naknade za korištenje mreže više neće financirati.

Njemačka krovna udruga industrije BDI pohvalila je što su u proračunu ostale subvencije za industriju - no kritizirala je povećanje cijena struje, kazavši kako to "uopće ne pomaže našoj globalnoj konkurentnosti, već ju, naprotiv, dodatno otežava."

"Energija će postati skuplja za sve nas," izjavio je predsjednik BDI Siegfried Russwurm, dodavšii kako će to pogoditi i privatne potrošače i tvrtke.

Sporazum također uključuje i smanjenje povrata poreza za poljoprivredni dizel i poljoprivredna vozila, što je čak izazvalo oštre kritike i unutar same vlade.

"Uvijek sam upozoravao da ne smijemo nametati neproporcionalno velika opterećenja našoj poljoprivredi. Ako se ukine i subvencija za dizelsko gorivo u poljoprivredi i oslobođenje od poreza na motorna vozila, upravo to će se dogoditi," navodi se u priopćenju ministra poljoprivrede Cema Özdemira (Zeleni).

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German government faces broad backlash for budget cuts)