Politika

PROBLEM POMOĆI ZA UKRAJINU: Češki uglednici zbog Orbana traže pokretanje posebnog mehanizma za slanje pomoći Kijevu

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Više od 60 čeških javnih osoba potpisalo je otvoreno pismo premijeru Petru Fiali u kojem traže da Češka pokrene kreiranje posebnog europskog financijskog instrumenta za pomoć Ukrajini, u slučaju da Mađarska nastavi blokirati ta sredstva.

BRUSSELS - Prime Minister of Hungary Viktor Orban arrives for an EU summit. The summit will discuss, among other things, the situation in Ukraine and EU cooperation on security and defense. European Summit on, Among Other Things, Ukraine and Defense, Day 1, Bruxelles - 14 Dec 2023,Image: 829414528, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pismo je potpisao niz javnih osoba, uključujući pisce, filmaše i predstavnike organizacija koje pomažu Ukrajini, priopćila je češka novinska agencija ČTK.

"Neprihvatljivo je da skupinu od 26 gospodarski snažnih demokratskih zemalja blokira jedan premijer kojeg se sumnjiči za klijentelističku povezanost s ruskim kriminalnim režimom," navodi se u pismu u kojem se jasno misli na mađarskog premijera Viktora Orbana.

Očekuje se da će se ovotjednom summitu na vrhu čelnika EU donijeti odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom, kao i novoj tranši pomoći za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi eura, i daljnjoj vojnoj pomoći.

"Apeliramo na vas, pokušajmo stvoriti način da osiguramo odgovorno i dobro vođeno financiranje obrane našeg važnog partnera, a to je Ukrajina," dodali su potpisnici u pismu naslovljenom češkom premijeru.

Premijer Fiala odgovorio je kazavši kako je Češka "jedna od vodećih pristaša Ukrajine od samog početka rata u toj zemlji, te traži "snažnu i jedinstvenu europsku reakciju."

"Pristupit ću pregovorima kako bih održao jedinstvo unutar Europske unije, i učinit ću sve što je u našoj moći da postignem konsenzus. Međutim, ako dođe do scenarija na koji se pozivate, spreman sam aktivno razgovarati o rješenju za nastavak potpore Ukrajini oko kojeg bi većina država članica postigla konsenzus," odgovorio je Fiala.

Gordijski čvor Ukrajine

Orban je prošlog tjedna pozvao na to da se otvaranje pregovora o članstvu Ukrajine skine s dnevnog reda predstojećeg summita. Predstavnici Mađarske također su u studenom priopćili kako neće podržati financijsku pomoć Ukrajini.

Kritičari kažu da Mađarska koristi svoj veto za ucjenjivanje Bruxellesa kako bi odblokirala stopiranu isplatu europskih sredstava namijenjenih Mađarskoj, a koja su bila blokirana zbog narušavanja vladavine prava u toj zemlji od strane Orbanove stranje Fidesz.

I čini se da je Orbanova ucjena urodila plodom - Europska komisija odmrznula je u srijedu 10 milijardi eura europskih fondova Budimpešti. Mađarskoj je od prosinca 2022. bilo zamrznuto više od 30 milijardi eura iz fondova za koheziju i ekonomski oporavak.

Orbanov savjetnik Balazs Orban izjavio je u utorak za Bloomberg da bi Budimpešta "mogla dati zeleno svjetlo za paket pomoći za Ukrajinu ako Bruxelles odblokira sva sredstva namijenjena Mađarskoj.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn izjavio je novinarima, kako bi u slučaju Orbanovog veta na pomoć za Ukrajinu "mogle biti razmotrene i druge opcije" koje najvjerojatnije uključuju sklapanje bilateralnih sporazuma između ostalih 26 članica i Ukrajine.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czechs push for separate Ukraine funds if Hungary blocks further aid)

Tagovi