Politika

RUSKA IMOVINA: Europska komisija želi iskoristiti prihode zamrznutih sredstava za obnovu Ukrajine

Autor Hina

Europska komisija je u utorak predložila da se profit koji generira zamrznuta imovina ruske središnje banke iskoristi za pomoć u obnovi Ukrajine.

Izvor: Unsplash / Jason Leung

Europska unija je nakon ruskog napada na Ukrajinu zamrznula imovinu ruske središnje banke koja se u tom trenutku nalazila u europskim financijskim institucijama. Riječ je o preko 200 milijardi eura zamrznute imovine. To je glavnica koja i dalje ostaje vlasništvo ruske središnje banke - no prihodi koje ta glavnica generira koristila bi se za pomoć u obnovi Ukrajine.

Ta sredstva bila su imobilizirana dok su se nalazila u tzv. središnjim depozitarijima vrijednosnih papira (CSD). To su financijske institucije specijalizirane za transakcije vrijednosnih papira, kao i čuvanje i servisiranje imovine tih vrijednosnih papira. Većina tih sredstava deponirana je u Euroclearu, međunarodnoj financijskoj instituciji sa sjedištem u Belgiji, gdje je koncentrirano oko 90 posto ruske imovine u EU.

Ti CSD-i inače ne drže vrijednosne papire na svojim računima, ali u ovom slučaju su zbog imobilizacije morala ostati na tim računima, pa su primjerice ruske obveznice počele generirati prihode.

Protokom vremena ta je zamrznuta imovina generirala sve više prihoda u gotovini. Kako CSD-i ne mogu držati tu gotovinu na svojim računima, morale su je deponirati u središnjim bankama koje onda plaćaju kamate na te pologe, pa su prihodi od zamrznute imovine i dalje rasli.

Potencijalan presedan

U normalnim okolnostima CSD-i nemaju takve prihode. U ovom konkretnom slučaju te su institucije uknjižile ta sredstva kao dobit, a države članice počele su na to obračunavati korporativne poreze.

"Smatramo da postoji dobar razlog da ti prihodi, jer su nastali imobilizacijom, treba koristiti za pomoć u obnovi Ukrajine, što je dugoročan cilj," hrvatska državna agencija Hina citirala je neimenovani izvor iz Europske komisije.

Hinin izvor dodaje da su dva kratkoročna cilja ovoga prijedloga: prvi je osigurati da CSD-i odvojeno upravljaju i registriraju te prihode kako bi se mogli jasno identificirati u računovodstvenom sustavu, a drugi da se odmah zabrani distribucija neto prihoda dioničarima ili nekoj trećoj strani, jer ta sredstva "moraju ostati unutar sustava."

Ta obveza da se neto dobit zadrži unutar CSD-a potrebna je da se onda dio tih profita usmjeri na pomoć Ukrajini.

Komisija je svoj prijedlog uputila Vijeću EU, to jest državama članicama, koje o tome moraju odlučiti jednoglasno.

Riječ je o pravno vrlo osjetljivom pitanju i zato mnoge članica zabrinjava mogućnost da Rusija podnese tužbu zbog korištenja tih prihoda. Također zabrinjava da bi se time mogao postaviti presedan koji bi zabrinuo investitore i doveo financijske nestabilnosti.