Politika

MAĐARSKI VETO: Neuspjeh u otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom bio bi poraz cijele EU, tvrdi Stefanišina

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Potencijalni mađarski veto na financijsku pomoć Ukrajini i pokretanje pregovora o članstvu s Kijevom označila bi "neuspjeh cijelog bloka, a ne samo jednog čelnika," rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina.

Olha Stefanishyna, Ukrainian Deputy Prime Minister for European and Euro-Atlantic Integration, speaks during a press conference on "Next steps towards EU membership" in Vienna, Austria, on November 23, 2023.,Image: 823790377, License: Rights-managed, Restrictions: Austria OUT SOUTH TYROL OUT, Model Release: no, Credit line: HELMUT FOHRINGER / AFP / Profimedia
Izvor: HELMUT FOHRINGER / AFP / Profimedia

Stefanišina je u ponedjeljak, 11. prosinca, razgovarala s novinarima u Bruxellesu, samo nekoliko dana prije odlučujućeg summita EU na kojem je budućnost proširenja, uključujući i Ukrajinu, stavljena na dnevni red.

"Moramo donijeti političku odluku sada, u prosincu - ona je iznimno emotivna na mađarskoj strani, ali na kraju dana to je odluka 27 članica EU - i ona će se donijeti ili neće; ili će se postići konsenzus, ili ćemo imati veto... Neuspjeh summita bio bi neuspjeh cjelokupne Europske unije," rekla je Stefanišina.

Međunarodna obećanja da će se stajati uz njenu zemlju sada su "100 posto" na testu, a rezultati summita će utjecati na kredibilitet procesa proširenja EU, kao i na tekuće razgovore o daljnjoj pomoći u Washingtonu.

"Oni koji se zalažu da se na summitu ne donese nikakva odluka jasno razumiju kako će to utjecati i na odluke koje će se donositi u SAD-u," upozorila je Stefanišina, uslijed zabrinutosti kako bi sprečavanje nove financijske potpore Europe i SAD-a moglo Ukrajinu osuditi na vojni poraz.

Sve oči na Orbánu

Okupljanje čelnika EU moglo bi biti dvostruki udarac za buduću pomoć Ukrajini, jer su države članice zaglavile u raspravama oko novih 50 milijardi eura financijske potpore Kijevu, kao i političke odluke o pokretanju pregovora o pristupanju.

Mađarska je u međuvremenu najavila kako će blokirati bilo kakve razgovore o ukrajinskom članstvu u EU, za koje kaže da su "u suprotnosti s nacionalnim interesima," kao i povećanje proračuna EU od 100 milijardi eura - od čega je polovica namijenjena Ukrajini. Paket pomoći EU za Ukrajinu namijenjen je za isplaćivanje plaća, mirovina, i određenih javnih usluga.

U lipnju je Orbán rekao kako "nije prihvatljivo" da Europska komisija blokira sredstva Mađarskoj, dok istovremeno želi dati dodatnih 50 milijardi eura Kijevu - što je navelo ostale članice da razmotre alternativne opcije.

Na pitanje o potencijalnim posljedicama produljenja zastoja na predstojećem summitu, Stefanišina je izjavila da Ukrajina nije dobila nikakva jamstva da će u nju stići 50 milijardi eura u bilo kojem obliku.

"U slučaju da se ne donese odluka o iznosu od 50 milijardi eura, moglo bi doći do privremenog rješenja," rekla je Stefanišina, ali i dodala da bi time "Ukrajina bila na rubu opstanka, s nikakvom [financijskom] perspektivom" u narednoj godini.

Orbána se optužuje za pokušaj ucjene, da svoj pristanak za pomoći Ukrajini uvjetuje oslobađanjem zamrznutih sredstava za Mađarsku. Međutim, iako se očekuje kako će EU u srijedu, 13. prosinca osloboditi 10 milijardi eura koje je Bruxelles zamrznuo zbog zabrinutosti vezanih za korupciju i vladavinu zakona, zasad je nejasno kakvi bi još zahtjevi Mađarske mogli biti vezani za pristanak na odluku o Ukrajini.

"Vrlo je legitimno da država članica postavlja neku vrstu uvjeta za raspravu... ali to pitanje postalo je iznimno emotivno za Mađarsku... EU nije samo Mađarska, to je pitanje političke volje," kaže Stefanišina, i dodaje da razlozi iza mađarskog veta nemaju puno veze sa samom Ukrajinom, već više s Orbánovom unutarnjom politikom

Na pitanje o motivima Mađarske, Stefanišina je kazala kako Budimpešta pokušava stvoriti "lažan narativ" oko Ukrajine.

"To je upravo način na koji Mađarska pokušava predstaviti Ukrajinu: [Predsjednik] Zelenski ne priča [s Orbánom] na pravi način... Ukrajina radi stvari na krivi način, ponaša se krivo, bori se na krivi način. To je općeniti lajtmotiv, Mađarska nas predstavlja kao "loše Ukrajince," rekla je Stefanišina.

Ugroženo proširenje EU

Europska komisija preporučila je u studenom otvaranje pregovora s Ukrajinom, ali je u istom izvješću navela kako su u cijelosti ispunjene samo četiri od njihovih sedam preporuka. Oostalim potrebnim reformama trenutno raspravlja ukrajinski parlament, a sljedeća procjena stanja Komisija će obaviti u ožujku 2024.

Na pitanje Euractiva strahuje li kako bi to moglo otvoriti vrata odluci EU da razgovore o priključenju pomakne za ožujak sljedeće godine, Stefanišina je dogovorila kako većina zemalja nije imala ispunjene sve uvjete prije otvaranja pregovora.+

"Teško mogu zamisliti bilo koju drugu zemlju koja je ostvarila napredak kojeg je Ukrajina uspjela pokazati tijekom svih ovih godina, jer niti jedna druga zemlja nije bila u takvim hitnim okolnostima... To je proces temeljen na zaslugama - mi smo učinili sve što je potrebno za donošenje odluke. Na čelnicima EU sada je da naprave ono što su obećali. To je u interesu cijele Europe," kaže Stefanišina, dodavši kako su zemlje poput Belgije, Francuske, Njemačke i Nizozemske, koje su nekoć oklijevale s proširenjem, sada "izvukle projekt iz frižidera."

Prema njoj, neuspjeh ovotjednog summita također bi mogao izazvati šok i izvan Ukrajine koji bi "utjecao na cjelokupan proces proširenja, koji će ponovno biti zamrznut" - što uključuje i zapadni Balkan.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary veto at summit would be ‘failure of entire EU’, Ukraine deputy PM warns)