Politika

VOJNA POMOĆ UKRAJINI: Norveška i Velika Britanija predvode koaliciju za razvoj ukrajinske mornarice

Autor Euractiv/Charles Szumski

Norveška i Velika Britanija zajedno će pomoći Ukrajini u izgradnji obalne i pomorske obrane, priopćili su ministri obrane dviju zemalja nakon sastanka u ponedjeljak u Londonu.

October 6, 2023, Odesa, Ukraine: Hundreds of young Ukrainians take part in graduation at the National University of Odesa Maritime Academy.,Image: 811551229, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Svet Jacqueline / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Svet Jacqueline / Zuma Press / Profimedia

Norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram boravio je u ponedjeljak u Londonu kako bi zajedno sa svojim britanskim kolegom Grant Shappsom predstavio tzv. Koaliciju za pomorske sposobnosti (Maritime Capability Coalition; MCC).

"Iznimno je važno da Ukrajina ovlada boljim nadzorom svoje obale," kazao je Gram.

Zajedno s još nekoliko zemalja, Velika Britanija i Norveška pomoći će Ukrajini u unaprjeđenju sigurnosnih kapaciteta duž njezine obale, istaknula je norveška vlada u priopćenju.

"Rusija koristi Crno more kao bazu za raketne napade na ukrajinsko kopno. A morski putovi nevjerojatno su važni za ukrajinsko gospodarstvo, kao i mogućnost izvoza žitarica," izjavio je Gram novinarima.

U priopćenju se dodaje kako će Norveška doprinijeti ekspertizom, novim tehnološkim rješenjima i "inovativnom razmišljanju."

"Moramo pomoći Ukrajini da otvori trgovinske puteve i osigura slobodan prolaz u Crnom moru. Naš je cilj ojačati pomorsku obranu Ukrajine i poboljšati njezinu sposobnost djelovanja duž ukrajinske obale," dodao je Gram.

Nadalje je objasnio da je Norveška već trenirala ukrajinske vojnike za operacije malim brodovima, te da može nastaviti s podrškom Ukrajini nakon što se dovrše konkretni planovi za daljnji razvoj.

"Cilj je i dalje razvijati rad saveznika i partnera na pružanju kratkoročne i dugoročne potpore Ukrajini. Velika Britanija, Norveška, i druge države pomažu Ukrajini u izgradnji održivih pomorskih sposobnosti. Ovo je dugoročan projekt, a pružanje podrške zahtijevat će puno posla u narednih nekoliko godina," dodao je Gram.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročtajte ovdje: UK and Norway join forces to help Ukraine build coastal, maritime defences)