Politika

TEŽAK UDARAC ZA MACRONA: Francuski parlamentarci glasali protiv usvajanja vladinog zakona o migracijama

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuski zastupnici iznenadno su odbacili u ponedjeljak novi vladin zakon o imigraciji tankom većinom od 270 glasova protiv 265, pri čemu su se ujedinili snage krajnje desnice, konzervativaca i ljevičarske koalicije.

General view during a session of questions to the government at The National Assembly in Paris on December 12, 2023. On December 11, 2023, the French lower house of parliament adopted a motion to reject a highly controversial immigration bill, dealing a major blow to the government of President Emmanuel Macron, who has refused his Interior Minister Gerald Darmanin's resignation and asked for "a follow-up to this text" to be presented to him on December 12.,Image: 828898314, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Izvor: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Takvo odbacivanje vladinog prijedloga u francuskom parlamentu dogodilo se po prvi put u posljednjih 25 godina.

Nacrt zakona trebao je olakšati deportaciju nezakonitih migranata "koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom redu" i odobriti povećanje resursa za borbu protiv krijumčarskih mreža, posebice na Mediteranu.

Odredba o automatskom izdavanju jednogodišnjih radnih viza nezakonitim migrantima koji već ilegalno rade u sektorima koji trpe velik manjak radne snage također je naišla na oštre kritike konzervativnih i desničarskih zastupnika, koji su tvrdili kako će se time poslati signal migrantima da dolaze u Francusku.

Odbacivanjem prijedloga završena je parlamentarna rasprava, i vlada sada mora odlučiti hoće li ga prijedlog preoblikovati u nadi da će pronaći novi konsenzus - ili ga u cijelosti odbaciti.

No, ovaj poraz u Francuskoj se doživljava kao velik udarac za vladu, predsjednika Macrona i njegovu liberalnu stranku Renaissance koja sad sa saveznicima neće moći računati na natpolovičnu većinu u parlamentu, budući da su na izborima u lipnju 2022. godine značajno ojačale skupine zastupnike esktremne desnice i ljevice.

'Ksenofobno čavrljanje'

Protivljenje vladinom prijedlogu trajalo je već neko vrijeme, a pritom je bilo i dosta predloženih amandmana, posebice od stranaka desnice kojima je pitanje migracija ključan dio političke platforme.

Primjerice, lideri konzervativne stranke Les Républicains (LR) koja kontrolira 62 od ukupno 577 zastupnika pozvali su u svibnju na raspisivanje referenduma o ilegalnoj imigraciji, i otvaranje zakonske mogućnost "odstupanja od ugovora Europske unije... kada su u pitanju temeljni interesi nacije."

Na još desnijoj strani političkog spektra, Marine Le Pen - čelnica stranke Rassemblement National (RN), čija stranka godinama poziva na referendum o imigraciji, proslavila je ovaj poraz Macronove vlade, i najavila kako će podnijeti novi zakona koji će se fokusirati na "kontrolu nezakonite imigracije" i prisiljavanje takvih imigranata da napuste Francusku.

S druge strane, ljevičarski zastupnici izrazili su zabrinutost zbog "ksenofobnog čavrljanja," kako je Clémence Guetté, zastupnica ljevičarske La France Insoumise (LFI), napisala na društvenim mrežama. Njezina je stranka pozvala da se svim nezakonitim migrantima omogući bezuvjetno pravo na boravak i rad u Francuskoj.

'Imigracijski val'

Suprotno čestim tvrdnjama desničarskih zastupnika i analitičara kako se Francuska sučeljava s "imigracijskim valom," neke brojke ipak upućuju na nešto blažu situaciju.

"Francuska je registrirala i udomila 38.000 imigranata [iz Sirije] u posljednjih deset godina... Njemačka je, s druge strane, registrirala 770.000 [u istom razdoblju], što je 25 puta više od Francuske," napisao je imigracijski znanstvenik François Héran u eseju objavljenom u listu Le Monde.

Sličan trend vrijedi i kod Afganistanaca koji traže azil, jer je na njih otpalo tek 11 posto svih zahtjeva za azil podnesenih u Francuskoj od ljeta 2021. naovamo - u usporedbi s 34 posto u Njemačkoj.

U Senatu - gornjem domu francuskog parlamenta - konzervativna većina već je sredinom studenog glasala za vladin zakon, i to nakon što je na prigovore postrožena većina ključnih odredbi, ograničen pristup radnim vizama za migrante oji su već duže vrijeme u zemlji, i smanjio pristup medicinskoj pomoći za nezakonite migrante.

Nakon poraza vladinog zakona, već se javljaju i pozivi na ostavku ministra unutarnjih poslova Géralda Darmanina, koji je bio zadužen za izradu zakonskog prijedloga - na što Darmanin uzvraća optužbom da su takvi pozivi "uskraćivanje demokracije."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French MPs deal heavy blow to government with surprise rejection of immigration bill)