Politika

NJEMAČKA OPORBA PREDSTAVILA PROGRAM: Konzervativni CDU želi jačanje saveza s Francuskom i Poljskom

Autor Euractiv/Nick Alipour

Zalaganje za jači geopolitički blok kojeg čine Njemačke, Francuske i Poljska (poznat kao "Weimarski trokut") predstavljeno je kao jedna od temeljnih postavki novog manifesta njemačke oporbene stranke CDU.

Izvor: Alexis HAULOT / European Parliament

Konzervativna stranka CDU nada se da bi mogla preuzeti vlast na sljedećim saveznim izborima u listopadu 2025. godine. U ponedjeljak je vodstvo stranke predstavilo prvu izmjenu izborne platforme još od 2007. godine, temeljen na ideji jačanja EU kao globalnog igrača, u suradnji sa zemljama u njemačkom susjedstvu.

"Trenutano imamo odličnu priliku u Europi, budući da druge dvije velike zemlje u srcu kontinenta vode proeuropski čelnici - Emmanuel Macron u Francuskoj... i Donald Tusk u Poljskoj," izjavio je za Euractiv Daniel Caspary, lider kluba zastupnika CDU-a u Europskom parlamentu.

Sada je krajnje vrijeme za "oživljavanje Weimarskog trokuta" kako bismo još jednom imali odlučnu, proeuropsku većinu u Europskom parlamentu i u Europskom vijeću”, dodaje Caspary.

Weimarski trokut nastao je 1990-ih radi poboljšanja koordinacije između tih triju zemalja na europskoj razini - ali je do sada postojao samo u obliku sastanaka između pojedinih lidera, i nije se razvio u značajniji blok.

Iako je sadašnja vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza obećala oživljavanje tog foruma i jačanje veza s Poljskom, ti pokušaji uglavnom su propali, a Caspary za to krivi "katastrofalnu" europsku politike vladajuće njemačke koalicije.

Semaforska koalicija

Ovim novim manifestom, CDU pokušava povratiti ulogu vodeće snage za europske integracije, tvrdeći da je, kao i 2007. godine, CDU "europska stranka Njemačke" - za razliku od vladajuće tzv. "semaforske koalicije" socijaldemokrata, liberala i zelenih.

"Uopće nema europske politike u okviru sadašnje semafor koalicije, a takva je percepcija i u Europi - trenutno samo postoje zgražavanje i frustracije glede Njemačke," dodao je Caspary.

Međutim, čini se kako su i za CDU europska pitanja pala na popisu prioriteta, sa samo dvije stranice posvećene tim temama, što čini tek tri posto manifesta stranke, u usporedbi sa osam posto 2007. godine.

Ipak, jasna opredijeljenost za veću europsku integraciju predstavlja odmak od manifesta iz 2007. godine, koji je tada odražavao duh usporavanja i sve većeg euroskepticizma početkom 2000-ih.

Umjesto zalaganja za dublju integraciju unutar EU, u prethodnom manifestu pozivalo se na "vraćanje nekih ovlasti državama članicama."

Prijenos ovlasti na EU

U novom programu CDU-a navodi se da bi Europska unija mogla biti odgovor na vanjske i globalne izazove kao što su međunarodna sigurnost, konkurentnost, klimatske promjene, i migracije.

"U kontekstu sve veće međunarodne sistemske konkurencije i formiranja blokova… EU mora postati geopolitički i globalni politički igrač," navodi se u manifestu.

Stoga se zagovara "prijenos nadležnosti na EU u područjima u kojima je to korisno" - što uključuje i donošenje odluka o vanjskoj i sigurnosnoj politici EU većinom glasova, umjesto kao dosad jednoglasnim slaganjem.

Unatoč konkretnim sigurnosnim prijetnjama iz Rusije, novi prijedlog također je odustao od dugoročnih vizija kao što je formiranje Europske vojske, u korist kratkoročnijih ciljeva, koji se opisuju kao poboljšanje obrambenih sposobnosti zajedničkim europskim projektima "u narednih 10 godina."

Kad je riječ o fiskalnoj i migracijskoj politici, CDU je i dalje konzervativan, jer se u dokumentu jasno zauzima stajalište protiv zajedničkog zaduživanja na razini EU, kao i radikalnije migracijske politike, u kojoj se predlaže da se osobe koje imaju pravo na azil smještaju u trećim zemljama izvan EU.

Dok stranka trenutačno ima vodstvo po njemačkim anketama javnog mnijenja, CDU očekuje povratak na vlast, i to dvije godine nakon odlaska bivše kancelarke iz CDU-a Angele Merkel.

"Njemački CDU spreman je ponovno vladati zemljom," izjavio je glavni tajnik CDU-a Carsten Linnemann, koji je na predstavljanju platforme u ponedjeljak dodao da bi, u slučaju iizvanrednih izbora, CDU "biti spreman."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German opposition wants to fortify alliance with Poland, France)