Politika

KRIZA U GAZI: Ministri EU razgovaraju o sljedećim koracima kao odgovor na rat Izraela i Hamasa

Autori Euractiv.hr Hina/Reuters

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak razmatraju moguće sljedeće korake kao odgovor na krizu na Bliskom istoku, izvijestila je agencija Reuters.

European Union flags in front of the Berlaymont building of the European Commission in Brussels, Belgium,Image: 162079165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lourens Smak / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Lourens Smak / Alamy / Alamy / Profimedia

Potencijalne mjere koje bi EU mogla uvesti uključuju slamanje Hamasovih metoda financiranja, kao i zabranu ulaska i EU izraelskim doseljenicima "odgovornima za nasilje" protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.

Na sastanku u Bruxellesu ministri iz 27 zemalja bloka također će sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom razgovarati o budućoj pomoći Kijevu.

Dok dužnosnici EU inzistiraju da pomoć Ukrajini u obrani protiv ruske invazije ostaje glavni prioritet Europske unije, izbijanje rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas prisililo je EU da se ponovno okrene prema Bliskom istoku.

Rat je pritom razotkrio i dugotrajne i duboke podjele oko šireg pitanja izraelsko-palestinskog sukoba među zemljama EU. Ipak, ministri će pokušati pronaći zajednički jezik, te razmotriti prijedloge iz dokumenta kojeg je pripremila diplomatska služba Unije EEAS, koji ocrtava širok raspon mogućih sljedećih koraka.

Hamas je već na popisu Europske unije kao teroristička organizacija, što znači da sva sredstva ili imovinu koju ima u EU treba zamrznuti. EU je u petak priopćila da su Mohammed Deif, glavni zapovjednik vojnog krila Hamasa, i njegov zamjenik Marwan Issa uvršteni na popis sankcioniranih osoba.

'Korak dalje'

U dokumentu se sugerira da bi EU mogla ići i korak dalje, i to mjerama koje ciljaju na Hamasove financije i širenje dezinformacija. Članice EU, uključujući Francusku i Njemačku, rekle su da već zajedno rade na usvajanju tih prijedloga.

Visoki dužnosnici EU, poput šefa europske vanjske politike Josepa Borrella, također su izrazili zabrinutost zbog porasta slučajeva nasilja izraelskih doseljenika protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

Predloženi dokument upućuje da bi odgovor EU mogao uključivati i zabranu putovanja u EU izraelskim doseljenicima odgovornima za te incidente, kao i druge sankcije za kršenje ljudskih prava.

Francuska je prošlog mjeseca rekla da bi EU trebala razmotriti takve mjere. I belgijski premijer Alexander De Croo rekao je prošli tjedan da će "ekstremističkim doseljenicima na Zapadnoj obali" biti zabranjen ulazak u njegovu zemlju.

Iz diplomatskih izvora doznaje se da će biti teško postići jednoglasnu podršku za zabrane u cijeloj EU, budući da su zemlje poput Austrije, Češke i Mađarske vjerni saveznici Izraela.

No, neki kažu da bi prošlotjedna odluka SAD-a, najvećeg podržavatelja Izraela, da uvede zabranu izdavanja viza ljudima uključenima u nasilje na Zapadnoj obali mogla potaknuti i države EU da poduzmu slične korake.

(Originalan članak pročitajte ovdje: France, Germany, Italy back EU sanctions scheme to target Hamas)

Tagovi