Politika

ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Danska vlada progurala zabranu oskvrnjivanja vjerskih simbola

Autor Euractiv/Charles Szumski

Danska vladajuča koalicija izglasala je u četvrtak kontroverzni zakon koji oskvrnjivanje važnih vjerskih knjiga poput Kurana ili Biblije proglašava kaznenim djelom.

epa11015707 Members of the Danish Parliamant (Folketinget) during the debate for a new law against inappropriate treatment of writings of importance to religious communities, in the Danish Parliament (Folketinget), in Copenhagen, Denmark, 07 December 2023. After a debate lasting several hours, the law against inappropriate treatment of writings of importance to religious communities, often referred to as the 'Koran law', was adopted on 07 December afternoon. EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT
Izvor: Mads Claus Rasmussen/RITZAU SCANPIX

Vladajuću koaliciju čine Socijaldemokrati (S&D), Liberali (Renew Europe) i tzv. Umjereni (Renew Europe), i imaju 88 od ukupno 179 zastupnika u nacionalnom parlamentu.

Nakon što je niz javnih spaljivanja Kurana u Švedskoj i Danskoj dovelo do žestokih i katkad nasilnih reakcija muslimanskih zajednica u tim zemljama i u inozemstvu, danska vlada odlučila je razmisliti o uvođenju takve zabrane.

"Razumijem da je za mnoge ljude ovo stvar principa. To je bilo teško pomiriti," izjavio je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard.

Vjeruje se da su aktivistička spaljivanja Kurana u Švedskoj jedan od faktora koji su doveli do otezanja Turske u ratifikaciji švedskog članstva u NATO savezu, te da su pridonijela nasilnim napadima na švedska veleposlanstva - posebice u Iraku, gdje je švedsko diplomatsko predstavništvo napala razjarena gomila prosvjednika.

"Kada s jedne strane važemo sigurnost Danske - i s druge strane pravo nekoliko pojedinaca da opetovano i namjerno spaljuju predmete koji drugima puno znače, da bi isprovocirali nasilnu reakciju - mi biramo sigurnost Danske," rekao je Hummelgaard u govoru u danskom parlamentu Folketingu.

Oporba protiv zabrane

Oporbena političarka Inger Støjberg, čelnica konzervativnih Danskih demokrata i bivša ministrica za imigraciju i integraciju, bila je protiv tog zakona - i podsjetila da se Švedska u toj debati ipak opredijelila za slobodu govora i odustala od uvođenja bilo kakvih zabrana.

"Zamislite to, Šveđani čvrsto stoje iza prava na slobodu [govora], dok s kod nas danska vlada uvelike popušta i daje pravo veta ljudima koji su skloni nasilju," kazala je Støjberg.

Kada je danska vlada predstavila nacrt zakona u kolovozu, odmah je naišla na oštre kritike zbog raširenog mišljenja da zakon preširoko tumači predmete koji se smatraju "svetima" - kao što su primjerice sveti simboli. Takav zakon kritizirali su i umjetnici, kao i mediji, jer smatraju da se njime ograničava sloboda izražavanja u Danskoj.

Vlada je kasnije revidirala prijedlog i precizirala da će se zabrana primjenjivati na "svete spise" religija koje su priznate u Danskoj. Uz uvođenje kaznenog djela ide i predložena kazna koja će biti ili novčana globa, ili do dvije godine zatvora u najtežim slučajevima.

Iako je bilo puno naznaka kako će zakon biti usvojen i prije samog glasanja, danski mediji su izvijestili da značajan broj zastupnika - uključujući i neke iz stranaka vladajuće koalicije - ne bi bio digao ruku za njega da nisu bili prisiljeni slijediti stranačku stegu.

Danska vlada tvrdi kako se zakon uvodi kako bi se zaštitila sigurnost zemlje - ali neki kritičari tvrde kako je do toga zapravo došlo jer danska vlada želi mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a u razdoblju 2025.-26., što bi zahtijevalo i podršku određenog broja muslimanskih zemalja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Denmark votes to ban religious texts burning in public spaces)