Politika

BRISELSKI LUKSUZ: Njemački revizori oštro kritiziraju državnu kupovinu velebnog imanja u Bruxellesu za 8 milijuna eura

Autor Euractiv/Kjeld Neubert

Njemački savezni revizorski sud oštro je kritizirao ministarstvo vanjskih poslova zbog bacanja novca poreznih obveznika na nabavu raskošne nekretnine za svoja diplomatska predstavništva u Bruxellesu, izvijestili su mediji u četvrtak.

epa10586059 A general view of the entrance of the Germany embassy in Russia in Moscow, Russia, 22 April 2023. As a reaction to the hostile actions of Berlin, the Russian side decided to 'mirror' the expulsion of German diplomats from Russia , as well as a significant limitation of the maximum number of employees of German diplomatic missions in our country, which was officially notified by the German Ambassador to Russia G. von Geyr during a conversation at the Russian Foreign Ministry on April 05, 2023', the Russian Foreign Ministry said in a statement. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Izvor: SERGEI ILNITSKY/EPA

Ministarstvo vanjskih poslova 2021. je potrošilo 8 milijuna eura na kupovinu "parkolikog" imanja u Bruxellesu uz koje ide i propadajuća "raskošno uređena zgrada," navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak. Nakon renovacije, plan je da imanje bude objedinjeno sjedište za sva tri njemačka diplomatska predstavništva u Bruxellesu.

"Ministarstvo vanjskih poslova niti je pokazalo potrebu za kupovinom," niti je ispunilo zahtjev za ekonomičnim raspolaganjem sredstava, navodi se u izvješću. U njemu se ministarstvo poziva da proda tu "nepotrebnu imovinu," i to "uz što manji gubitak."

"To se posebno odnosi na rezidencijalnu imovinu stečenu u Bruxellesu protivno proračunskom zakonu," navodi se u izvješću.

Izvori iz ministarstva su za Euractiv opravdali kupovinu, tvrdivši kako "potreba za novom rezidencijom veleposlanika pri EU postoji još od 2007. godine. Od tada, ministarstvo neuspješno traži odgovarajuću nekretninu... A za ovu nekretninu utvrđeno je da odgovara potrebama."

Međutim, revizori su naveli da je 2007. bilo planirano proširenje službenog dijela postojeće rezidencije stalnog predstavnika Njemačke pri EU, umjesto da se kupuje nova. Međutim, revizori kažu da se od toga odustalo, a da razlozi za to nisu navedeni.

Bazen i tenis

S površinom od 15.000 kvadrata, nova nekretnina u vlasništvu Njemačke je čak šest puta veća od dosadašnjih. Kuća je dodatno opremljena i unutrašnjim bazenom i teniskim terenom - što dodatno uvećava troškove održavanja.

Nije neuobičajeno da utjecajne države članice imaju lokacije u Bruxellesu namijenjene europskoj politici, kao mjesta koja služe za održavanje bliskih kontakata s civilnim društvom, interesnim skupinama i političarima, kako bi na pravi način zastupale svoje nacionalne interese.

Ipak, njemački revizori strogo su ukorili ministarstvo jer "godinama zanemaruje zakonske propise za ekonomičnost i štedljivost pri kupovini i održavanju nekretnina u inozemstvu."

Izvješće također navodi kako slučaj iz Bruxellesa nije jedini. Spominje se i nabavka zemljišta vrijednog 5 milijuna eura uime "inozemne diplomatske misije na Bliskom istoku" za izgradnju njemačke škole. No, problem je što se ispostavilo da se na zemljištu ništa ne može graditi, jer je u urbanom planu zavedena kao zemlja namijenjena vrtovima.

U izvješću zbraja da je u 2022. godini ministarstvo potrošilo ukupno oko 150 milijuna eura na upravljanje, održavanje i opremanje nekretnina u inozemstvu. Dodatnih 66 milijuna eura potrošeno je za razne građevinske radove.

"Međutim, i mnogim drugim nekretninama također je potrebna obnova," tvrde u ministarstvu. Njihova procjena je da bi bilo potrebno potrošiti oko 2,5 milijardi eura za sve zaostale potrebne radove na obnovi njemačkih nekretnina u inozemstvu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German foreign ministry in crossfire over luxury properties in Brussels)