Politika

BRUXELLES O BRUXELLESU: Belgijski premijer De Croo predstavio plan za predsjedavanje Vijećem EU u prvoj polovici 2024.

Autor Hina

Glavni prioriteti predstojećeg belgijskog predsjedanja Vijećem EU bit će "zaštita građana, jačanje gospodarstva i priprema za zajedničku budućnost," izjavio je u petak u Bruxellesu belgijski premijer Alexender De Croo.

epa05731101 Belgium flag flies near a wind farm outside Perwez, Belgium, 19 January 2017. Due to freezing temperature, high pressure, low winds and problems at some nuclear plants in Belgium and France, Belgium is close to activating their strategic reserves. EPA/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Belgija, jedna od šest zemalja utemeljiteljica EU koja će od 1. siječnja 2024. po 13. put preuzeti rotirajuće šestomjesečno predsjedništvo Vijećem EU od Španjolske, predsjedavat će pod sloganom “Zaštiti, ojačati, pripremiti."

"Prvi element je zaštiti naše građane, što znači pružiti sigurnost i osigurati blagostanje, štititi naše granice, jačati socijalni i zdravstveni program, očuvati jedinstvo i podupirati Ukrajinu," rekao je De Croo, koji je zajedno s ministricom vanjskih poslova Hadjom Lahbib predstavio program belgijskog predsjedništva.

Drugi je prioritet jačati gospodarstvo, konkurentnost europskog gospodarstva na globalnoj razini - i istodobno provesti zelenu, digitalnu i pravednu tranziciju. Treći cilj jest "pripremiti EU da može učinkovito odgovoriti na izazove budućnosti."

De Croo je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da nije točno da u Europi jenjava potpora Ukrajini, "koja i dalje ostaje neupitna," u vojnom i financijskom smislu i smislu proširenja.

Na upit da komentira najave mađarskog premijera Viktora Orbana da će na predstojećem summitu lidera blokirati donošenje ključne odluke o Ukrajini, De Croo je rekao da o tome "treba s njim razgovarati."

"Kada imamo različita mišljenja, onda trebamo o tome razgovarati - i to oči u oči - a ne preko pisama ili preko medija," rekao je De Croo. Nakon Belgije, na mjesto rotirajućeg predsjedništva doći će upravo Mađarska 1. srpnja iduće godine. De Croo kaže da je suradnja s Budimpeštom u pripremi programa za predsjednički trio - kojeg čine tri uzastopna predsjedništva (španjolsko, belgijsko i mađarsko) - bila "jako dobra."

Orban je nedavno poslao dva pisma predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojima kaže kako "nije sazrelo vrijeme" za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.

Šest tematskih cjelina

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib najavila da će belgijsko predsjedništvo na proljeće obilježiti 20. obljetnicu velikog proširenja EU iz 2004. godine, kada je u EU odjednom ušlo 10 novih država članica. Tom prilikom će organizirati "neformalni ministarski sastanak" na koji će biti pozvani i ministri svih zemalja koje se nadaju da će se jednog dana pridružiti Uniji.

Program belgijskog predsjedanja podijeljen je u šest tematskih cjelina. Prva je obrana vladavine prava, demokracije i jedinstva, druga jačanje konkuretnosti gospodarstva, zatim nastavak zelene i digitalne tranzicije, jačanje zdravstvene i socijalne zaštite, zaštita građana i granica, te promicanje "globalne Europe."

Pred rotirajućiom predsjedništvom stoji još i 150 prijedloga zakonodavnih akata koji su u procesu donošenja. Belgija će u pregovorima s Europskim parlamentom nastojati dovršiti i omogućiti usvajanje što većeg broja tih zakona. Međutim, za to joj neće biti na raspolaganju dio mandata, s obzirom da se zadnja plenarna sjednica ovog saziva Europskog parlamenta održava u travnju, a da će novi biti ustrojen tek u listopadu.

Ukidanje jednoglasnog odlučivanja 'nije binarni izbor'

Nakon toga, belgijsko predsjedništvo preusmjerit će svoje aktivnosti na pripremu novog strateškog programa EU za razdoblje od 2029. Sljedeće godinu EU očekuju izbori za Europski parlament u lipnju, a zatim i izbor nove Europske komisije i novog predsjednika Europskog vijeća.

Europska unija treba se pripremiti za budućnost kroz reforme i jačanjem svojih temelja, kaže Lahbib.

"To se postiže boljim financiranjem EU i efikasnijim donošenjem odluka. Istodobno, zemlje kandidatkinje za članstvo trebat će provoditi reforme za moguću buduću integraciju," rekla je Lahbib.

Premijer De Croo je rekao da uvijek kada se govori o učinkovitosti odlučivanja u EU pitanje ukidanja jednoglasnosti iskoči u prvi plan. Istaknuo je da tu nije riječ o "binarnom izboru" između jednoglasnosti i kvalificirane većine, nego da je moguće poboljšati i ubrzati donošenje odluka i istodobno očuvati jedinstvo EU.