Politika

PAKT O MIGRACIJAMA: Europski parlament i Vijeće sve bliže su dogovoru o novim pravilima

Autor Hina

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta nisu se uspjeli u četvrtak nakon cjelodnevnih pregovora dogovoriti o nekoliko zakona iz pakta o migracijama i azilu - ali su ipak napredovali, i čini se da je dogovor "na dohvat ruke."

epa11000754 A Red Cross member feeds a baby with a bottle at Gran Tarajal port after the arrival of some migrants on board a Spanish Sea Rescue Unit's ship in Gran Canaria island, southwestern Spain, 31 January 2023. Spanish authorities rescued some 171 migrants, including 14 women and four children, on board three boats off the southern Canary Islands coast. EPA-EFE/Carlos de Saa
Izvor: CARLOS DE SAA/EFE

"Postignut je veliki napredak. Kontinuiranim radom i odlučnošću možemo riješiti preostala temeljna pitanja koja se odnose na solidarnost i odgovornost," objavila je na društvenim mrežama povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johanson.

"Odgovarajući europski sustav za upravljanje migracijama na uredan način je nadohvat ruke!", dodala je Johanson.

Pregovori će se nastaviti u ponedjeljak 18. prosinca, a obje strane očekuju da će se do tada postići dogovor. Ako se to dogodi, ti zakoni mogli bi biti izglasani do proljeća, najkasnije do travnja, kada se održava zadnja plenarna sjednica ovoga saziva Europskog parlamenta.

Pregovarači dviju zakonodavnih institucija pregovarali su u četvrtak o pet preostalih zakona iz europskog pakta o migracijama i azilu. To su uredba o Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju, uredba o sigurnosnim provjerama na vanjskim granicama EU, uredba o upravljanju migracijama i azilom, uredba o postupcima azila, te uredba o kriznim situacijama.

Pregovori najviše zapinju na tzv. obaveznoj solidarnosti, to jest mehanizmu koji bi trebao pomoći državama članicama na vanjskim granicama EU kada se nađu pod velikim pritiskom migracija.

Predloženo je da u takvim situacijama svaka država članica preuzme određen broj tražitelja azila - ili ako to ne želi, da financijski ili materijalno pomogne državama članicama koje su pod pritiskom.