Politika

PAKT O MIGRACIJAMA: Belgijske nevladine udruge traže odbacivanje nacrta i pokretanje novih pregovora

Autor Euractiv/Nils Bouckaert

Nekoliko belgijskih i europskih skupina civilnog društva počelo je u srijedu dvotjednu kampanju kojoj je cilj otkazivanje trenutačno dogovorenog pakta EU o migracijama i azilu - i ponovno pokretanje pregovora ispočetka.

epa10927510 Asylum seekers walks next to a banner reading 'housing for all' in a squatted building on rue de la Loi, in Brussels, Belgium, 19 October 2023. The EU Justice and Home Affairs council are meeting in Luxembourg on 19 October 2023, where ministers will be informed about the progress of negotiations with the European Parliament to reach an agreement on the migration and asylum pact. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Njihovu kampanju, nazvanu "Ne ovom paktu,” podržava nekoliko organizacija civilnog društva koje djeluju na belgijskoj razini ili na razini EU, među njima i Caritas i Platforma za međunarodnu suradnju u području nedokumentiranih migranata (PICUM).

Na dan službenog pokretanja kampanje, belgijska nevladina udruga CNCD-11.11.11 priopćila je kako je cilj "odmah zaustaviti pregovore" o paktu i započeti rad na novom prijedlogu, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Novi pakt se po njima mora temeljiti "na izgradnji partnerstava za održivi razvoj sa zemljama i regijama podrijetla, otvaranju sigurnih i zakonitih putova za migracije, strogom poštivanju međunarodnog prava, unutareuropskoj solidarnosti u prihvatu tražitelja azila, i borbi protiv svih oblika diskriminacije na europskom tlu."

"Solidarnost, otvorenost i poštivanje ljudskih prava" trebala bi biti vodeća načela novog Pakta, navode nevladine organizacije, koje također ukazuju i na Globalni sporazum UN-a o migracijama, kojeg su 2018. godine potpisale 162 države, kao dobru polazišnu točku.

U osvrtu na trenutni nacrt europskog sporazuma o migracijama o kojem se trenutačno pregovara, nevladine organizacije uglavnom kritiziraju "činjenicu da se njime ugrožavaju pravo na azil i temeljna prava, instrumentalizira i uvjetuje pomoć trećim zemljama, zadržava pristup hotspotova (kao mjesta za zadržavanje, sortiranje, i protjerivanje) i stoga predstavlja stvarnu opasnost za migrante."

Pregovori o novom paktu EU o migracijama i azilu, kojeg je Europska komisija predložila 2020., trebali bi biti dovršeni do 19. prosinca, a očekuje se da će cijeli paket mjera biti usvojen do travnja 2024.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Belgian NGOs want EU migration pact talks to start from scratch)