Politika

UDARAC ZA NJEMAČKU LJEVICU: Zbog internog raskola krajnje lijeva partija Die Linke izgubila status

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka stranka krajnje ljevice Die Linke izgubila je u srijedu status kluba u Bundestagu, zbog odlaska utjecajne članice Sahre Wagenknecht koja je odlučila osnovati vlastitu suparničku stranku.

epa10934029 German left-wing politician Sahra Wagenknecht talks to the media after presenting plans for a new political project called 'Alliance Sahra Wagenknecht' in Berlin, Germany, 23 October 2023. EPA-EFE/Filip Singer
Izvor: Filip Singer/EPA

Nakon odlaska Wagenknecht i još devet bivših zastupnika Die Linke Bundestag je ostao bez kluba krajnje ljevice - po prvi put u posljednjih dvadesetak godina.

Nakon višegodišnjih internih sukoba u stranci - u kojima je Wagenknecht prigovarala stranačkim čelnicima da se previše bave politikom identiteta umjesto "ekonomskom pravdom" - Wagenknecht je osnovala suparničku stranku nazvanu po njoj Savez Sahre Wagenknecht (BSW).

Budući da se preostalih 28 zastupnika Die Linke ogradilo od te frakcije u Bundestagu - koji ukupno broji 736 zastupnika - ta stranka više ne ispunjava minimalni kvorum za klub zastupnika (Fraktion).

"Ovo je povijesni poraz za Die Linke. Moramo se brzo vratiti na noge. Opozicija koju čine samo [konzervativni] CDU/CSU i stranke krajnje desnice nije dovoljna. Die Linke mora biti glavna socijalna oporba," napisao je u srijedu čelnik bivšeg kluba Dietmar Bartsch na društvenim mrežama.

Gubljenje tog statusa značajno će oslabiti stranku, jer će time izgubiti pravo na predsjedavanje parlamentarnim odborima i povlačenje milijuna eura javnih sredstava.

Zasad 38 bivših članova kluba (28 zastupnika Die Linke i 10 prebjega u BSW) ostaje bez kluba, i time im manja prava sudjelovanja u radu parlamenta.

Neizvjesna budućnost ljevice

Gubitak statusa kluba predstavlja značajnu prekretnicu na političkoj sceni Njemačke, i ukazuje na neizvjesnu budućnost krajnje ljevice.

Die Linke, koja vuče korijene iz komunističke stranke SED koja je vladala bivšom Istočnom Njemačkom, još od 1990-ih predstavlja dio njemačkog političkog establišmenta.

Međutim, u nedavnim anketama pala je na mršavih 3 posto podrške, što znači da se trenutno nalazi ispod praga od 5 posto potrebnog za ulazak u parlament. Mnogi unutar stranke za takav pad okrivljavaju upravo Wagenknecht.

Proteklih godina Wagenknecht se prometnula u jednu od poznatijih članica stranke, i često je ulazile u sukobe s vodstvom stranke. Optuživala ih je da se previše fokusiraju na pitanja koja ona opisuje kao "životnog stil" - poput primjerice klimatskih promjena - umjesto na patnju i potlačenost radničke klase.

 Njena nova stranka će po svemu sudeći imati socijalno konzervativniji ton, a zbog toga je postala posebno popularna među biračima krajnje desne i anti-imigrantske stranke AfD.I kranja ljevica i krajnja desnica imaju uporište u predjelima bivše Istočne Njemačke, koja i više od 30 godina nakon ujedinjenja ekonomski zaostaje za zapadnim dijelom zemlje.

Stoga se smatra da njen odlazak najvjerojatnije neće dodatno smanjiti rejting njene dojučerašnje partije.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany’s left-wing rebel launches populist party to run in EU elections)