Politika

LEGALIZACIJA KANABISA: Scholzov SPD odlučio odgoditi izglasavanje zakona koji donosi 'promjenu paradigme'

Autor Euractiv/Nick Alipour

Čini se da je plan Njemačke za legalizaciju kanabisa doveden u neizvjesnost nakon što je vladajuća koalicija kancelara Olafa Scholza priopćila u utorak kako zakon ipak neće biti usvojen ove godine kao što je prvotno najavljeno.

epa10850334 A worker smells cannabis plants in an innovative growing room during a cultivation class at Royal Queen Seeds cannabis store in Bangkok, Thailand, 09 September 2023. The Royal Queen Seeds, an international cannabis seeds bank, opened its innovative cannabis growing rooms in Bangkok flagship store, which aims to raise the standard of cannabis productions and share the knowledge for enthusiasts and marijuana cultivators following Thailand’s recent cannabis legalization. The cannabis plantations and marijuana shops selling cannabis-related products have bloomed around the country while many businesses adding cannabis to foods, cosmetics, wellness services and more, with the result that marijuana is now being used for various purposes including recreation across Thailand. EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT
Izvor: RUNGROJ YONGRIT/EPA

Planovi za izglasavanje tog zakona sredinom prosinca - kako su ljetos dogovorili članovi koalicije (socijaldemokratski SPD, Zeleni i liberalni FDP) - sada su stavljeni na čekanje.

Parlamentarni klub Scholzovog SPD-a izrazila je želju da "prvo razjasni proračunska pitanja," jer je želi izbjeći dojam kako se koalicija "primarno bavi legalizacijom kanabisa," izjavio je glavni tajnik SPD-a Kevin Kühnert u Berlinu.

Međutim, čini se kako je odustajanje od izglasavanja zakona uglavnom rezultat unutarnjih napetosti, budući da je nekoliko zastupnika SPD-a zaprijetilo da će glasati protiv legalizacije, i to zbog nedostataka u teksti zakona.

"Predloženi zakon ne kaže ništa o organiziranom kriminalu - što znači da promašuje ključan cilj - a ni odredbe o zaštiti maloljetnika nisu dovoljne," kazao je zastupnik SPD-a Sebastian Fiedler u izjavi za portal Der Spiegel.

"Kada bi se o zakonu o legalizaciji kanabisa danas glasalo, značajan broj zastupnika SPD-a bio bi protiv - uključujući i mene," kaže Fiedler.

Zakonski prijedlog trebao je omogućiti legalizaciju uzgoj i posjedovanje određene količine kanabisa za osobnu upotrebu od 1. travnja 2024., dok bi "socijalni klubovi" za kolektivni uzgoj kanabisa bili legalni od 1. srpnja.

Zastupnici vladajuće koalicije tu zakonsku reformu su opisali kao "promjenu paradigme" u zajedničkom priopćenju za medije objavljenom prošlog tjedna, i to nakon uspješnog dogovora o nekoliko amandmana, u sklopu parlamentarnih konzultacija.

"Izričito prepoznajemo socijalnu stvarnost situacije. Vidjeli smo da potpuna zabrana [kanabisa] ne funkcionira," navodi se u priopćenju.

Iako iz SPD-a zasad nisu priopćili novi datum izglasavanja, Zeleni i FDP uvjereni su kako bi se to moglo dogoditi već početkom siječnja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Scholz’s SPD puts cannabis legalisation on hold)