Politika

EUROPSKA OBRAMBENA POLITIKA: Komisija prelaže formiranje 'jedinstvenog tržišta' za vojnu opremu i industriju

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Prijedlog Europske komisije za strategiju vojne industrije uključit će postavljanje lanaca opskrbe za vojnu tehnologiju, i to mapiranjem, praćenjem, i olakšavanjem izvoza vojne opreme među državama članicama.

epa06687180 German soldier form an honor guard prior to a meeting between German Defense Minister von der Leyen and Austrian Defence Minister Kunasek (both not pictrured) take part in a wreath laying ceremony at the memorial of the German Army in the Ministry of Defense, in Berlin, Germany, 23 April. The two met to discuss present security policy and other their bilateral matters. EPA-EFE/OMER MESSINGER
Izvor: OMER MESSINGER/EPA

Takvi planovi navode se u dokumentu kojeg je na uvid dobio Euractiv.

"Strategija svake države članice za osiguranje opskrbe trebala bi sve više uključivati europsku dimenziju, i bolje iskorištavati jednu od glavnih prednosti EU - njeno jedinstveno tržište," stoji u dokumentu.

Četvrtim i petim memorandumom Komisije dovršava se niz od pet savjetodavnih dokumenata namijenjenih vojnoj industriji i članicama EU, i dio su ankete koja im je poslana. Očekuje se kako će oni oblikovati buduću Europsku strategiju obrambene industrije (EDIS), kojoj je cilj poboljšati suradnju na pitanjima obrane, i povećati fleksibilnost vojne industrije.

Nakon pokušaja da predloži tu strategiju ranije ove jeseni, po uzoru na američki Zakon o vojnoj proizvodnji (DPA), povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton odgodio je prijedlog na sljedeću godinu i najavio savjetovanja sa svim dionicima.

Ideja da se mapiraju i osiguraju lanci opskrbe dobila je zamah nakon krize uzrokovane nestašicom zaštitnih maski u vrijeme pandemije Covida-19. Kao i kod medicinske opreme, kapaciteti vojne proizvodnje ovise o europskim i međunarodnim lancima opskrbe, te stoga ovise o rizicima koji su izvan kontrole proizvođača.

Kako bi se umanjili ti rizici, Komisija želi da se formira "jedinstvenog tržište za vojnu industrije," kako i stoji u nacrtu zaključaka summita lidera EU sljedećeg tjedna, kojeg je na uvid dobio Euractiv.

Osiguravanje lanca opskrbe

Europska komisija u svojem upitniku predlaže ideje za mapiranje slabih točaka opskrbnog lanca, olakšavanje transfera vojne opreme unutar EU, kao i prisiljavanje industrija da daju prioritet hitnim državnim narudžbama - umjesto komercijalnim naručiteljima.

Za vrijeme pregovora o Zakonu o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) ovog prolječa, koji se bavio poizvodnjom opreme za potrebe Ukrajine, takve regulatorne prijedloge Komisije odbacile su države članice.

Ipak, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je prošlog tjedna potrebu osiguranja prijeko potrebnog materijala grafita, kojeg proizvodi Kina. EU trenutačno nema nikakvih mogućnosti da naredi vojnu proizvodnju, ili bilo kakve mehanizme za određivanje prioriteta narudžbi.

U usporedbi sa američkim zakonom DPA, Komisija ističe da u Europi "može doći do napetosti kod određenih komponenti ili sirovina, a narudžbe za vojsku nisu nužno prioritet - i to zbog tržišnog natjecanja s civilnim sektorom," što potencijalno "može dovesti do nepovoljnog položaja."

Tzv. "europeizacija opskrbnih lanaca," navodi Komisija, donijela bi razne koristi - uključujući i "višestruke poslovne prilike," ekonomiju razmjera, stvaranja visokokvalificiranih radnih mjesta, kao i tehnoloških inovacija.

Na svjetskoj razini "sustav sigurnosti opskrbe na razini cijele EU može biti ključna prednost za konkurentnost" i može potaknuti veću kupovinu iz same EU. Pojednostavljenje transfera vojne opreme unutar EU još je jedna glavna ideja dokumenta, jer postojeća Uredba o vojnim transferima iz 2009. "nije u potpunosti ostvarila očekivanu korist."

Promicanje zajedničke nabave

Drugi primjeri koji ukazuju da bi europska politika za vojnu industriju bila korisna uključuju zalihe opreme za održavanje i popravke, ključne rezervne dijelove, streljivo, zatim fleksibilni proizvodni kapaciteti, te udruživanje i dijeljenje proizvodnih kapaciteta.

Tu se navodi i uvrštavanje sigurnosti opskrbe kao jednog od zahtjeva za projekte financirane iz Europskog fonda za obranu (EDF), a također je navedeno i moguće izuzeće od PDV-a na zajedničku nabavu usluga održavanja i popravaka.

Kao primjeri već organizirane slične suradnje navode se inicijativa NORDEFCO nordijskih zemalja, kao i sredstva u zalihama programa RescEU u kontekstu civilne zaštite.

U petom memorandumu Komisije, kojeg je na uvid dobio Euractiv, fokus je na "širenje kulture spremnosti vojne industrije u sva područja politike," i postavlja pitanja kako poboljšati vojnu industriju kako bi se učinila privlačnijom stručnjacima i investitorima.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: European Commission readies ‘single market’ scheme for defence)