Politika

NAJVEĆI PROJEKT IPAK SE NASTAVLJA: Američki Intel potvrdio da ostaje pri izgradnji tvornice čipova u Njemačkoj

Autor Euractiv/Nick Alipour

Američki Intel potrdio je da ostaje pri svojim planovima za izgradnju dvije tvornice čipova u Njemačkoj vrijedne 30 milijardi eura, unatoč sudskoj odluci koja dovodi u pitanje već obećane vladine subvencije.

epa05222146 Trade show visitors walk past the Intel stand at the CeBIT computer show in Hanover, Germany, 16 March 2016. EPA/MAURITZ ANTIN
Izvor: MAURITZ ANTIN/EPA

Tvornica u Magdeburgu je najveća izravna strana investicija u Europi, a vlada ju za nju namijenila 10 milijardi eura subvencija.

"Odlučni smo nastaviti s našim projektom u Magdeburgu kao što je i planirano”, izjavio je u ponedjeljak za list FAZ član uprave Intela koji nadzire taj projekt Keyvan Esfarjanai, dodavši da bi zaustavljanje projekta bilo skupo i teško.

U prvoj fazi trebale bi biti izgrađene dvije tvornice čipova u Magdeburgu. Intelov projekt je dio niza investicija velikih proizvođača čipova, koje uključujuju Infineon, Wolfspeed i prvu tvornicu tajvanskog diva TSMC-a u Europi - koju je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck opisao kao "dokaz konkurentnosti" Njemačke.

Međutim, državna pomoć namijenjena za Intelov projekt mogla bi sada biti neočekivano ugrožena, nakon što je prošlog mjeseca njemački ustavni sud presudio kako je prebacivanje neiskorištenih zaduženja iz vremena pandemije u novi fond za poticanje investicija protuzakonito.

"Naravno, svjesni smo proračunskih problema koje Berlin trenutačno ima, ali smo uvjereni da će prepreke biti prevladane," rekao je Esfarjanai, dodavši kako kompanija "blisko surađuje" s njemačkom saveznom i pokrajinskom vladom.

Intelovo jamstvo da će ustrajati na projektu dobrodošla je vijest za Berlin, jer se tvornica čipova smatrala vodećim projektom i za gospodarski oporavak istočne Njemačke i za vladine planove za privlačenje industrija orijentiranih na budućnost, a tako i za jačanje otpornosti njemačke ekonomije.

Nakon višemjesečnih pregovora u lipnju je konačno potpisan projekt, u nazočnosti kancelara Olafa Scholza i predsjednika uprave Intela Pata Gelsingera. Građevinski radovi bi po planu trebali započeti krajem 2024., a proizvodnja će započeti već 2027. godine.

Scholz je prošlog tjedna pružao uvjeravanja proizvođačima da subvencije nisu ugrožene, tvrdeći kako će se "veliki projekti koje smo planirali nastaviti." Oko tri četvrtine vladinih sredstava za Intelov projekt već je osigurano, pa je zasad neizvjesno samo preostalih 2,3 milijarde eura, izvijestio je FAZ.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Intel stands by record semiconductor investment despite German budget problems)