Politika

BRATISLAVA UVODI STROŽE MJERE: Slovačka širi zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Autor Euractiv/Natália Silenská

Bratislava će proširiti i pooštriti pravila za tranzit ukrajinske robe, a po novom zabranjuje se i uvoz ukrajinskog meda, šećera, slada i soje, rekao je u srijedu ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Richard Takáč.

epa10996802 The sun behind a wheat field shortly before the harvest season in Sana'a, Yemen, 26 November 2023. Yemen's total wheat production contributes less than 10 percent of all utilization needs, mainly due to its still undeveloped agricultural sector while the war-ravaged country imports more than 3.8 million tonnes of wheat a year, according to estimates by the Houthis-held agricultural authority. EPA-EFE/YAHYA ARHAB
Izvor: YAHYA ARHAB/EPA

Dosad se slovačka zabrana ukrajinske robe primjenjivala samo na četiri proizvoda - pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i sjemenke suncokreta. Takáč, član socijaldemokratske proruske stranke Smer, branio je odluku o produljenju zabrane, tvrdivši kako je uvoz ukrajinske pšenice doveo do teških financijskih posljedica za slovačke poljoprivrednike.

"Prošle su godine poljoprivrednici u Slovačkoj izračunali da im je uvoz ukrajinskih žitarica prouzročio gubitak od oko 110 milijuna eura. A Europska komisija je za naknadu štete Slovačkoj uplatila iznos od oko 5 milijuna eura," rekao je ministar.

Slovačka, Poljska i Mađarska uvele su jednostranu zabranu uvoza iz Ukrajine nakon što je zabrana koju je bila uvedena na razini EU istekla 15. rujna. Odluka te tri zemlje da nastave sa zabranom uvoza dovelo je do oštre reakcije Kijeva, koji je zaprijetio da će tužiti sve tri zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Eskalacija je izbjegnuta nakon što su Slovačka i Ukrajina dogovorile sustav licenci za trgovanja žitaricama. No, slovačko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako će zabrana uvoza ostati na snazi sve dok se ne pokrene novi sustav.

Povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je kako ne smatra da su jednostrane mjere koje Slovačka bira "idealno rješenje" za nastalu situaciju. Ponovio je i kako je spreman tražiti "konstruktivno paneuropsko rješenje" tog pitanja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročtajte ovdje: Slovakia to extend ban on Ukrainian agricultural commodities)