Politika

NASTAVAK AFERE KATARGATE DRMA EU PARLAMENT: Marc Tarabella optužen za korupciju, pranje novca, i kriminalno udruživanje

Autor Euractiv.com/AFP

Belgijski tužitelji su u subotu 11. veljače podignuli optužnicu za korupciju protiv još jednog eurozastupnika, i to nakon pretrage njegovog bankarskog sefa u sklopu istrage oko afere Katargate koja ovih dana trese Europsku uniju.

epa10444049 Member of the European Parliament Belgian Marc Tarabella votes for the waiver of the immunity during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Zastupnik socijalista, Marc Tarabella (59) priveden je u petak nakon što je belgijsko savezno tužilaštvo priopćilo da su provedeni pretresi njegovog bankarskog sefa u gradu Liegeu i njegov ured u gradu Anthisnesu, gdje je gradonačelnik.

Glasnogovornik tužiteljstva, Eric van der Sijpt, rekao je za agenciju AFP da je Tarabella optužen po točkama za korupciju, pranje novca, i "sudjelovanje u kriminalnom udruživanju," u sklopu belgijske istrage o podmićivanjima vezanima za Katar i Maroko. Takozvani skandal Katargate potresao je institucije EU i zbog njega je Europski parlament na brzinu počeo planirati reforme za suzbijanje vanjskih utjecaja na njegov rad.

Europarlamentarci su prošli tjedan izglasali skidanje imuniteta za Tarabellu i za talijanskog zastupnika Andreu Cozzolina, temeljem zahtjeva belgijskih istražitelja. Cozzolino je u petak uhićen u Italiji, na temelju međunarodnog naloga, zbog sumnje da je pomagao Maroku da utječe na odluke Europskog parlamenta, rekao je Van der Sijpt.

I Tarabella i Cozzolino tvrde da su nevini, a Tarabella je dodao i da se raduje prilici da skine ljagu sa svog imena. Vlasti u Kataru i Maroku negirale su bilo kakvu upletenost u ovaj slučaj.

U isto vrijeme u Belgiji je pritvoreno troje osumnjičenika nakon pretresa nekoliko adresa u prosincu prošle godine - uključujući i urede zastupnika, bivših zastupnika, te parlamentarnog osoblja - prilikom kojih je nađeno 1,5 milijuna eura u gotovini.

'Nije bilo ni novca ni darova'

Protiv pritvorenika je podignuta optužnica za korupciju, pranje novca i kriminalno udruživanje, a među njima je i grčka europarlamentarka Eva Kaili, koja je bila jedna od 14 potpredsjednica Europskog parlamenta i kojoj je nakon izbijanja skandala oduzeta ta funkcija.

Drugo dvoje su njen partner Francesco Giorgi, koji je bio parlamentarni pomoćnik, te bivši europarlamentarac Pier Antonio Panzeri koji je osnovao nevladinu udrugu koja je surađivala s parlamentom.

Panzeri se prošli mjesec nagodio s tužiteljima u zamjenu za blažu kaznu, i pritom obećao da će svjedočiti o državama koje su navodno davale novac za podmićivanje, i o ljudima kojima je nosio isplate. Belgijski mediji izvještavaju da je Panzeri rekao istražiteljima da je dao Tarabelli "između 120.000 i 140.000 eura" za pomoć pri poslovima vezanima za državu Katar.

No Tarabellin odvjetnik, Maxim Toller, u subotu je optužio Panzerija za "klevetu," dodavši da njegov klijent negira da je primio bilo kakav novac ili poklone vezano za ovaj slučaj.

"Takva tvrdnja samo jedne osobe, za koju je poznato da je na čelu kriminalne organizacije, dovoljna je da se pokrene cijeli tsunami i time neopravdano umrlja nečije ime," rekao je Toller. Tarabella će se opet morati pojaviti na sudskom ročištu do četvrtka, kažu tužitelji.

(Originalan članak pročitajte ovdje: MEP Marc Tarabella charged in EU graft probe)