Politika

MIGRACIJE U CENTRALNOJ EUROPI: Austrija, Češka, Mađarska, Njemačka, Poljska i Slovačka okupile radnu skupinu za granice

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske dogovorili su formiranje zajedničke radne skupine za borbu protiv ilegalne imigracije u regiji na sastanku u ponedjeljak u Mađarskoj.

epa10213716 Austrian police officers check a vehicle in search for illegal migrants at the Austrian side of the Austrian-Slovakian border near Berg, some 60 kilometers east of Austrian capital Vienna, Austria, 29 September 2022. Austrian authorities announced they will hold random checks at several border stations to prevent human trafficking. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Izvor: CHRISTIAN BRUNA/EPA

U zajedničkoj radnoj skupina će biti službe zadužene za zaštitu granica u svojim zemljama. Ministri su se također složili oko potrebe jačanja zaštite vanjskih granica EU.

"Svi smo se danas složili kako kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora nisu dugoročno poželjne," izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan nakon sastanka s kolegama.

Zbog povećanog broja nezakonitih prelazaka preko unutarnjih granica država središnje Europe, zemlje u toj regiji su u posljednjih nekoliko tjedana odlučile uvesti privremene granične kontrole, koje bi trebale ostati na snazi do početka 2024.

"Zato smo podržali i osnivanje zajedničke stručne skupine koja će predložiti granične mjere za naredno razdoblje, na temelju procjene sadašnjeg stanja. Time će se osigurati zajednički koordinirani pristup zaštiti granica u središnjoj Europi," dodao je Rakušan.

Pregovori o novoj politici EU za migracija i azil još uvijek su u tijeku. Rakušan je pozvao na uvođenje rješenja koja bi uključivala sve članice EU.

"Dosljedna i pojačana kontrola vanjske granice EU i jasna politika repatrijacija smjer je u kojem bismo svi trebali ići zajedno," kazao je češki ministar, dodavši kako je u tom smislu potreban "sveobuhvatan pristup migracijama," što zahtijeva i bolje financiranje, strateška partnerstva sa zemljama podrijetla migranata i njihovog tranzita, rješavanje temeljnih uzroka ilegalnih migracija i raseljavanja, te jačanje zaštite granica i upravljačkih kapaciteta tzv. "tranzitnih zemalja."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Central European countries form working groups to tackle migration)