Politika

NESTAŠICA VRTIĆA: Njemačkoj treba 400.000 radnika za popunu radnih mjesta u vrtićima i jaslicama širom zemlje

Autor Euractiv/Julia Dahm

Njemačkoj nedostaje više od 400.000 radnika za popunu radnih mjesta u vrtićima i jaslicama, i potrebno je hitno djelovati kako bi se taj manjak nadonkadio, stoji u istraživanju objavljenom u utorak.

Izvor: Pixabay

Istraživanje koje je objavila zaklada Bertelsmann utvrdila je kako u cijeloj zemlji nedostaje oko 430.000 radnika za posao u dječjim vrtićima i jaslicama kako bi svaka obitelj koja želi upisati svoje dijete u vrtić to mogla i učiniti.

Iako je u proteklih nekoliko godina postignut "prepoznatljiv napredak" po pitanju nestašice radne snage, autori istraživanja ukazuju i da je u međuvremenu potražnja u porastu, jer sve više roditelja se umjesto brige od djeci želi vratiti na posao i upisati dijete u vrtić u sve ranijoj dobi.

To dovodi do situacije u kojoj država više ne može ostvariti svoju zakonsku obvezu da osigura mjesto u jaslicama za svako dijete. Njemačka se sve više bori s nestašicom kvalificiranih radnika - a taj problem bi se mogao i dodatno pogoršati zbog nedovoljne raspoloživosti jaslica i vrtića, jer bi to moglo prisiliti više roditelja da dulje ostaju kod kuće nakon rođenja djeteta.

A istovremeno manjak radnika u sektoru skrbi za djecu također pogoršava taj problem.

"Manjak kvalificiranih radnika sve više otežava ispunjavanje zakonskih uvjeta i provedbu obrazovanja u vrtićima," navodi u priopćenju Anette Stein, stručnjakinje zaklade Bertelsmann za predškolsko obrazovanje.

"Stanje je postalo nepodnošljivo i za djecu i za roditelje, a i za već zaposleno osoblje."

U studiji se upozorava da je hitno potrebno uvesti mjere za suzbijanje tog problema kako bi se do 2030. postigla zamjetna poboljšanja. Između ostalog, autori pozivaju Berlin da pruži veću financijsku potporu saveznim pokrajinama koje su u Njemačkoj nadležne za obrazovanje.

Međutim, budući da se vlada trenutno mora nositi s posljedicama nedavne sudske odluke kojom je odjednom nastala proračunska rupa od 60 milijardi eura, nije baš jasno koliko je realno očekivati veće investicije u dječju skrb.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Nursery shortage: Study warns of German childcare ‘emergency’)