Politika

UKRAJINSKI PUT PREMA NATO SAVEZU: Njemačka i SAD i dalje oklijevaju s 'ubrzanim' putem Kijeva prema članstvu

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Očekuje se kako će NATO i Ukrajina u srijedu 29. studenog dogovoriti popis reformi koje bi Kijev trebao odraditi za buduće članstvo u NATO savezu - unatoč razilaženjima i nevoljkosti koju izražavaju SAD i Njemačka.

epa10741816 Ukraine's national flags and EU flags fly under the NATO logo in European Square, downton Kyiv (Kiev), Ukraine, 12 July 2023, amid the Russian invasion. The NATO logo was installed in Kyiv in 2019 in connection with the events marking 70 years since the founding of the intergovernmental military alliance. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit was held in the Lithuanian capital Vilnius on 11-12 July 2023, where NATO leaders agreed to bring Ukraine closer to NATO. The inaugural meeting of the 'NATO-Ukraine Council' took place on 12 July, where the Allies were joined by Ukrainian President Zelensky. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

"Dogovorit ćemo se oko preporuka za prioritetne reforme Ukrajine, dok nastavljamo podržavati Kijev na putu prema članstvu u NATO savezu," rekao je novinarima glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči sudbonosnog sastanka, u ponedjeljak. "Saveznici se slažu kako će Ukrajina postati članica NATO saveza," ustvrdio je Stoltenberg.

Cilj je pružiti Ukrajini poticaj za reformu oružanih snaga i svih područja vezanih za sigurnost, kao i sastaviti popis preduvjeta kojeg postojeće članice NATO saveza mogu pratiti. No, taj dokument neće biti predočen javnosti.

Međutim, članice NATO saveza još uvijek se ne slažu oko toga jesu li reforme navedene u godišnjem programu uvjeti pod kojima bi Ukrajina mogla ući u NATO - ili samo alat za "približavanje" Ukrajine tom vojnom savezu, doznaje Euractiv iz diplomatskih izvora.

Na summitu u Vilniusu u srpnju, čelnici NATO-a složili su se oko "slanja poziva Ukrajini za priključenje savezu, kada se saveznici s tim slože i kad se za to ispune uvjeti."

Njemačka i SAD nisu htjele potpuno izuzeti Ukrajinu od provedbe reformi prije priključenja savezu - no također nisu htjele ni Ukrajini nametnuti striktan i dugotrajan proces tzv. Akcijskog plana za članstvo (MAP). Kompromis je nađen u tzv. "Prilagođen godišnji nacionalni program" (ANP) za Ukrajinu.

ANP sastavlja sam Kijev, a očekuje se da će ga ministri vanjskih poslova NATO saveza podržati. U njemu bi trebale biti popisane reforme koje Kijev smatra ključnima za ulazak u NATO nakon okončanja rata s Rusijom - uz preporuke članica NATO saveza.

Domaća zadaća

ANP će Ukrajincima pružiti program reformi, "kako bi mogli početi raditi svoju domaću zadaću," rekao je neimenovani diplomat za Euractiv. ANP je "manje strog" od MAP-a, plana kojeg svaka zemlja kandidatkinja za članstvo u NATO savezu mora slijediti.

"Skratili smo put Ukrajine prema članstvu, od procesa u dva koraka do procesa u jednom koraku, time što smo ukinuli uvjete MAP-a za članstvo Ukrajine - time smo zapravo uklonili jednu od uobičajenih faza u tom procesu," kazao je Stoltenberg.

Ukrajinski ANP je navodno znatno kraći i manje detaljan, na samo 10 stranica umjesto uobičajenih 300-tinjak. U njemu se samo navode područja prioriteta, umjesto popisa konkretnih mjerila - što bi Ukrajini "jako otežalo pokazivanje uspjeha," Euractiv doznaje od anonimnog izvora bliskog razgovorima.

Ovako će Ukrajini biti lakše pokazati napredak i uspjeh na vrijeme za sljedeći summit NATO saveza u Washingtonu na ljeto 2024.

Među brojnim reformama su osiguranje civilnog nadzora oružanih snaga, izrada nacionalne obrambene i sigurnosne strategije, rad na interoperabilnosti oružanih snaga sa vojskom drugih članica NATO saveza, kao i antikorupcijske reforme (što uključuje izmjene u pravosuđu i imovinske kartice za "politički izložene" osobe).

U plan reformi uključena je i zaštita etničkih manjina, u sklopu dijela o ljudskim pravima i demokraciji. Budimpešta redovno zaštitu manjina postavlja kao obavezan preduvjet prije izgradnje bilo kakve čvršće veze između NATO-a saveza i Europske s Kijevom.

Podjele među članicama

Iste podjele kao i na summitu u Vilniusu su i dalje prisutne, jer Njemačka i SAD inzistiraju na procesu približavanja koji bi ovisio o ukrajinskom ispunjavanju zadanih uvjeta, umjesto na političkoj volji.

Konkretno, to znači kako će ANP program biti vodilja za potrevne reforme - a tek kada se ispune svi navedeni uvjeti moglo bi doći i do rasprave o članstvu. Ostale članice NATO-a smatraju kako program zapravo ne navodi konkretne uvjete, već samo služi kao vodič ili alat za praćenje ukrajinskog napretka i informiranje čelnika država NATO saveza.

S druge strane, takvo općenito opisivanje reformskih područja ostavlja manevarski prostor koji omogućava članicama NATO-a da prate ukrajinski napredak bez da su vezane za striktne kriterije napretka, već da o tome daju politički motivirano mišljenje.

No, uz manju provjerljivost dolazi i opasnost da reforme nikada neće biti dovoljne, i da će uvelike otežati odobrenje ukrajinskog članstva.

"Na kraju dana, to uvijek ostaje politička odluka," izjavio je neimenovani diplomat NATO saveza za Euractiv, pritom spomenuvši zastoje u Turskoj i Mađarskoj koje zbog nacionalnih pitanja još uvijek nisu odobrile švedsko članstvo.

Drugi anomniman diplomat kazao je kako će se - čak i da rat sutra završi i Ukrajina ispuni sve uvjete navedene u planu - članice NATO-a i dalje morati složiti oko poziva Ukrajini, "što bi mogao biti naporan proces."

(Preveo i uredio David Spaić-Kobvačić. Originalan članak pročitajte ovdje: US, Germany remain reluctant to support quick Ukraine NATO accession)

Tagovi