Politika

ŠIRENJE EUROZONE: Češki vladajući konzervativci blokiraju uvođenje eura, iako zemlja zadovoljava sve uvjete

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Češko ministarstvo financija i centralna banka ČNB prognoziraju da bi Češka trebala sljedeće godine zadovoljiti kriterije za usvajanje eura - ali istovremeno ne preporučuju da vlada išta radi za ulazak u eurozonu.

Izvor: Pixabay

Zaključci su navedeni u izvješću koje su sastavili ministarstvo financija i ČNB kojeg je na uvid dobio partner Euractiva list Hospodářské noviny.

Ministarstvo financija kontrolira češka Građansko demokratska stranke (ODS/OCR) koja je često skeptična glede daljnje europske integracije i ne podržava češko usvajanje jedinstvene europske valute.

Od 27 članica EU njih 20 je dio eurozone, a od ostalih sedam samo dvije (Danska i Bugarska) sudjeluju u pretpristupnom tečajnom mehanizmu ERM II u kojem svaka država mora provesti najmanje dvije godine prije uvođenja eura.

Dok Danska jedina ima klauzulu u članstvu po kojoj nema obavezu uvesti euro, ostalih šest članica (Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska) bi to trebale učiniti nakon što zadovolje tzv. kriterije iz Maastrichta koji propisuju stabilnost javnih financija i domaće valute.

Unatoč češkom napretku, u izvješću se eksplicitno navodi kako vlada zasad "ne bi trebala određivati neki ciljani datum za pridruživanje eurozoni," te da čak ni "ne bi trebala tražiti ulazak u ERM II."

Sukobi u koaliciji

Nekoliko ministara iz vladajuće koalicije sastavljene od pet stranaka sada osporavaju tekst izvješća na koalicijskim sastancima jer im smeta što ministarstvo financija istovremeno kaže da je Češka spremna za euro - ali i da ne treba usvajati euro.

"Analiza pokazuje kako je češka ekonomija spremna usvojiti euro, a rizici [takvog poteza] prilično su niski," priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova kojeg vodi Vít Rakušan (STAN). I drugi ministri se slažu, posebice ministar regionalnog razvoja Ivan Bartoš (Pirates/Greens/EFA), i ministrica za istraživanje i inovacije Helena Langšádlová (TOP 09/EPP).

Dok ostale četiri stranke vladajuće koalicije otvoreno zagovaraju usvajanje eura, konzervativni ODS - najveća pojedina stranka u parlamentu sa 34 zastupnika od njih 200 - je jedina stranka koalicije koja je protiv.

Kompanije također žele uvođenje eura jer je češka ekonomija izvozno orijentirana i najviše posluje s drugim državama EU.

Prema izvorima na koje se poziva Hospodářské noviny, ministarstvo financija odbacilo je većinu prigovora. Izvješće tek treba biti odobreno, i o njemu će vjerojatno ministri glasati u prosincu.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czech conservatives block euro adoption despite country’s readiness)

Tagovi