Politika

ODJECI NIZOZEMSKIH IZBORA: Marine Le Pen pozdravila pobjedu desnice i mogućnost referenduma o izlasku iz EU

Autor Euractiv/Théophane Hartmann

Nizozemci bi trebali odlučiti o članstvu u EU kao što su to napravili i Britanci, izjavila je u četvrtak francuska čelnica krajnje desnice Marine Le Pen nakon pobjede stranke PVV Geerta Wildersa na nizozemskim parlamentarnim izborima.

epa03947787 Dutch leader of the PVV Geert Wilders (R) welcomes Marine Le Pen, leader of the French National Front, in The Hague, The Netherlands, 13 November 2013. Le Pen is visiting Wilders to discuss working together ahead of elections for the European Parliament in six months. EPA/Valerie Kuypers
Izvor: VALERIE KUYPERS/ANP

Wildersov predizborni program uključuje i organiziranje referenduma o članstvu Nizozemske u EU, po uzoru na Brexit iz 2016. - što je u Francuskoj posebno pozdravila euroskeptična Le Pen.

"Dobra vijest je kad ljudi mogu izraziti svoju volju. Loša vijest je kada im se, kao 2005. godine, nametne neki sporazum. Na nizozemskom je narodu da odabere svoju sudbinu, kao što su to već napravili Britanci," rekla je za radio postaju France Inter. Prema njoj, Wildersova pobjeda pokazuje da Europljani "dovode u pitanje funkcioniranje EU" i žele "kontrolirati imigraciju."

Le Pen je iskoristila priliku i za oštre kritike europskih institucija, i dodala da ih treba potpuno reorganizirati - iako je pojasnila kako se "Europa ne smije raspasti," te da bi Francuska trebala zadržati euro.

Kako bi se institucije EU promijenile, pozvala je francuske birače da na europskim izborima u lipnju pridonesu porazu liberalne političke skupine Renews predsjednika Emmanuela Macrona i "njegovih saveznika."

Posljednje ankete pokazuju kako bi stranka koju predvodi Le Pen, Rassemblement National (RN), mogla osvojiti 28 posto glasova, ispred Macronove liste s 20 posto - dok niti jedna druga stranka ne premašuje 9 posto glasova.

Francuska će u novom sazivu biti druga najzastupljenija država u Europskom parlamentu, sa 81 zastupnikom od njih ukupno 720.

'Tehnokratska struktura'

"EU je tehnokratska struktura koja upravlja kaznama, prijetnjama i sankcijama," kazala je Le Pen, i predložila da se umjesto toga izgradi "unija europskih nacija" koja bi radila na "velikim projektima koji bi nam omogućili da kolektivno ostvarimo ono što ne možemo napraviti pojedinačno."

Također je izrazila svoje protivljenje izvješću Europskog parlamenta kojeg je pripremio liberalni lider Guy Verhofstadt o budućim izmjenama Ugovora o EU, rekavši kako bi usvajanje tih prijedloga "državama posve oduzeo suverenost."

Verhofstadtov dokument je nastao na temelju godinu dana konzultacija s nasumično odabranim građanima širom EU u okviru projekta Konferencija o budućnosti Europe.

Nakon što ga je odobrio Europski parlament 21. studenoga izvješće je došlo na dnevni red Europskog vijeća, koje bi trebalo na svojem sljedećem sastanku sredinom prosinca glasati o odluci o reformi postojećih Ugovora EU.

Nekoliko čelnika država članica već je reagiralo protiv potencijalne promjene temeljnih sporazuma EU, a najglasniji među njimai je proeuropski pobjednik nedavnih poljskih izbora Donald Tusk.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Le Pen says Dutch can decide their EU future as ‘Brits did’)