Politika

PRAVO NA POPRAVAK: Europski parlament usvojio zakon koji će prisiliti proizvođače uređaja da korisnicima omoguće servis

Autor Euractiv/Alina Clasen

Europski parlament velikom većinom odobrio je u utorak ojačani zakon o tzv. pravu na popravak, čime je usvojio svoje stajalište prije pregovora s Europskim vijećem koje predstavlja 27 članica EU.

Izvor: Pixabay

Na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu za zakon o pravi na popravak uređaja (right-to-repair) glasalo je čak 590 eurozastupnika. Zakon je Komisija predstavila u ožujku, a cilj mu je popravljanje kvarova na uređajima učiniti privlačnijima korisnicima, umjesto da ih bacaju i kupuju nove. Pregovori s Vijećem trebali bi početi 7. prosinca.

"Doista sam bio iznenađen velikom većinom kojom je plenarna skupština izglasala ovaj izvještaj," rekao je René Repasi, zastupnik lijevog centra koji je bio zadužen za ovaj zakonski prijedlog.

U listopadu je parlamentarni odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) donio stajalište o toj uredbi, koje su u utorak zastupnici izglasali. Osim što se njime stvaraju povoljniji uvjeti za neovisno tržište popravaka i sprečavaju pokušaji proizvođača da otežavaju popravke, IMCO je kategorije proizvoda na koje se primjenjuje pravo na popravak proširio i na bicikle.

"Potrebno nam je pravo na popravak. Ono što trenutno radimo jednostavno nije održivo. Živimo u tržišnom gospodarstvu u kojem nakon dvije godine proizvode treba zamijeniti, i moramo u tom smislu povesti Europu prema promjeni te paradigme," kazao je Repasi.

Sunčana Glavak (HDZ/EPP), izvjestiteljica odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), dodala je da je "potrebno ojačati kulturu popravka kroz kampanje podizanja svijesti, prije svega na nacionalnoj razini."

"Ovim prijedlogom zaključit ću kako mi [ENVI] podržavamo prava potrošača, kao i malih i srednje velikih kompanija, i doprinosimo razvoju tržišta popravaka," rekla je Glavak.

Po procjenama Europskog parlamenta, bacanje uređaja koji bi se mogli popraviti - poput pametnih telefona, laptopa, kućanskih aparata, i sličnog - svake godine u EU stvara oko 35 milijuna tona otpada.
Izvor: WU HAO/EPA

Stajalište parlamenta

Kako bi se potaknuli popravci, Parlament je uveo dodatno jednogodišnje razdoblje jamstva za popravljene uređaje, "nakon isteka minimalnog razdoblja garancije," objasnio je Repasi, kao i mogućnost zamjene proizvoda tijekom samog popravka, ako popravak traje predugo.

Osim toga, Parlament namjerava uvesti pravilo po kojem tijela za nadzor tržišta mogu intervenirati i sniziti cijene rezervnih dijelova na "realnu razinu."

"Proizvođači također moraju imati obavezu da osiguraju rezervne dijelove i informacije o popravku, po poštenim cijenama. Europski parlament to je ispravno prepoznao," izjavio je Holger Schwannecke, iz njemačke Konfederacije obrta i malih tvrtki (ZDH). Upozorio je i kako potraživanja kupaca prema prodavačima i proizvođačima uređaja ne smiju dovesti do odgovornosti obrtnika popravke.

Odzvonilo zatvorenim sustavima

Kako bi se osiguralo da operativni sustavi pametnih telefona nastave funkcionirati i nakon popravka od strane neovisnog servisera, Parlament želi zabraniti praksu proizvođača da instaliraju zatvorene operativne sustave koji ograničavaju pristup alternativnim uslugama popravka.

"Ovo otvaranje tržišta označava kraj neosporne moći velikih korporacija poput Applea," izjavila je predsjednica IMCO-a Anna Cavazzini (Zeleni/EFA).

Upitan za komentar, Apple se pozvao na svoje priopćenje iz travnja 2022. o "proširenju pristupa servisiranju i popravcima Apple uređaja," u kojem ističe da bi kupci trebali imati pristup sigurnim i pouzdanim uslugama i popravcima koji "ne ugrožavaju njihovu sigurnost, privatnost ili funkcionalnost njihova uređaja."

Apple smatra da jeizglednije da će popravak biti obavljen ispravno kada ga izvode kvalificirani, obučeni stručnjaci, koristeći originalne Apple dijelove "projektirane za kvalitetu i sigurnost" te alate napravljene za popravke.

Kako bi se potrošačima pružio pravi izbor i osigurala cjenovna pristupačnost popravka, Parlament želi obvezati države članice da uvedu financijske poticaje za građane koji se odluče na popravak.

Pregovori s Vijećem

Iako Vijeće još nije usvojilo svoj pristup toj temi, Repasi prognozira da će stavka o hijerarhiji pravnih lijekova unutar roka za pravno jamstvo biti točka prijepora u pregovorima s Vijećem.

"Ako Vijeće doista bude išlo u brisanje hijerarhije, onda trebamo proširiti poticaje za popravak."

Druga formulacija iz teksta koja bi mogla biti sporna jest pojam "značajne nezgodnosti" (significant inconvenience) na koja je uvedena da omogući potrošačima da se odluče za novi zamjenski proizvod u situacijama kada popravak može biti jeftiniji, ali i vremenski dulji.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Parliament adopts Right to Repair law with broad support)