Politika

MAĐARSKA I DALJE NA ČEKANJU: Europski povjerenici kažu da Budimpešta još uvijek ne zadovoljava uvjete za isplatu novca

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Sukob između Bruxellesa i Budimpešte i dalje se nastavlja, nakon što su dva povjerenika EU rekli eurozastupnicima kako Komisija još uvijek "nije spremna" deblokirati milijarde eura iz europskih fondova namijenjenih Mađarskoj.

epa10988255 EU Commissioner for Budget Johannes Hahn speaks during a Council and Commission statements on 'Continuing threat to the rule of law, the independence of justice and the non-fulfilment of conditionality for EU funding in Hungary' at the European Parliament in Strasbourg, France, 21 November 2023. The EU Parliament's session runs from 20 until 23 November 2023. EPA-EFE/RONALD WITTEK
Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Mađarska još uvijek nije primila svojih 700 milijuna eura iz europskog fonda za oporavak i otpornost uspostavljenog nakon pandemije Covida-19. Europska komisija i dalje ustraje da sredstva neće biti isplaćena sve dok vlada Viktora Orbána ne riješi već dugotrajne probleme oko političke pristranosti mađarskog pravosuđa i vladavine prava u toj zemlji.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders pozdravio je u utorak u Europskom parlamentu novi mađarski zakon koji bi trebao riješiti primjedbe EU oko neovisnosti pravosuđa, i opisao ga kao "važan korak u pravom smjeru."

"Međutim, to nije kraj procesa. Mađarska također treba dovršiti i njegovu provedbu," kazao je Reynders.

Nova Orbánova kampanja za 'obranu suvereniteta'

Povjerenik za proračun Johannes Hahn kazao je zastupnicima Europskog parlamenta kako je u Mađarskoj "već došlo do nekih hvale vrijednih promjena. Primjerice, sad postoji aktivno tijelo za nadzor integriteta, sada postoje načini da se ospori odluka tužitelja da ne pokreće neki postupak, a OLAF [Europski ured za borbu protiv prijevara] sada bolje surađuje s vlastima u Mađarskoj."

"Dijalog s Mađarskom je osobito intenzivan oko pitanja vezanih za sprečavanje sukoba interesa u nadzornim odborima entiteta od javnog interesa, kao i opsega ovlasti koje ima novoosnovano tijelo za integritet."

No, rasprava u Europskom parlamentu uslijedila je nakon što je Orbánova stranka Fidesz u Mađarskoj predložila novi zakon o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" koji želi "obraniti" Mađarsku od političkog uplitanja stranih osoba ili skupina. Inicijativa je popraćena i novom medijskom kampanjom i plakatima koji napadaju predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

"Jasno je da Mađarska nije ostvarila učinkovit ili dovoljan napredak u ispunjavanju uvjeta o neovisnosti pravosuđa. Dapače, čini se da mađarska vlada ulaže više truda u sabotiranje i ometanje reformi nego u njihovu provedbu," izjavio je nizozemski eurozastupnik Jeroen Lenaers (EPP).

Ukrajinsko pitanje

Posljednjih tjedana mađarski dužnosnici signaliziraju da bi njihova podrška slanju nove pomoći EU Ukrajini mogla biti uvjetovana time da Komisija Mađarskoj odobri 700 milijuna eura blokiranih sredstava iz fonda za oporavak.

Ovog tjedna Orbán je uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu u kojem traži "hitne razgovore" i pozvao i druge čelnike EU na preispitivanje programa pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji uvedenih nakon izbijanja rata u Ukrajini. Njegova vlada pokrenula je i javne konzultacije u kojima se od Mađara traži da se izjasne slažu li se sa slanjem europske pomoći Ukrajini dok su sredstva za Mađarsku blokirana.

"Zloupotreba prava na veto, i njegovo korištenje za ucjene, je cinična i sramotna praksa koju treba ukinuti, a ne nagrađivati... Ukrajini je potrebna naša pomoć, i Ukrajina treba dobiti našu pomoć - a EU mora pronaći načine za slanje pomoći Ukrajini bez da se nagrađuje razgradnja vladavina prava i Mađarske," rekao je Lenaers.

Balázs Hidvéghi, mađarski europarlamentarac iz Orbánove stranke Fidesz, odgovorio je kako je odbijanje EU da odobri sredstva Mađarskoj "čista ucjena."

"Bez obzira što ljevičari radili [u Europskom parlamentu], branit ćemo suverenitet Mađarske," izjavio je novinarima u Strasbourgu nakon rasprave čelnik kluba zastupnika Fidesza Tamás Deutsch.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary still short on criteria to receive EU funds, say Commissioners)