Politika

PRITISAK MIGRACIJA: Talijanski ministar brani dogovor s Tiranom o slanju migranata na obradu u Albaniju

Autor Euractiv/Federica Pascale

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani razgovarao je u utorak sa zastupnicima o kontroverznom sporazumu Italije i Albanije o obradi azilanata spašenih u Mediteranu.

epaselect epa10869372 77 migrants from Egypt, Bengal, Syria, Ethiopia, and Sudan arrive from Tunsia in Lampedusa after their two boats were rescued by the Guardia di Finanza V827 patrol boat, 19 September 2023, Lampedusa, Italy. According to Italy's Interior Ministry, nearly 126,000 immigrants and refugees have entered the country as of 2023, more than twice as many as during the same time period in 2022. EPA-EFE/CIRO FUSCO
Izvor: CIRO FUSCO/ANSA

Tajani je pritom inzistirao kako se talijansko-albanski sporazum ne može usporediti s također kontroverznim dogovorom između Velike Britanije i Ruande.

Tajani je rekao kako je protokol s Tiranom "značajan dio" cjelokupne vladine strategije za borbu protiv ilegalne migracije koju predvodi premijerka Giorgia Meloni (Fratelli d' Italia/ECR) i krijumčara ljudi koji "i dalje privlače nove žrtve."

"Sprečavanje nezakonitih odlazaka [migranta], jačanje vanjskih granica, borba protiv krijumčara, poboljšanje sustava repatrijacije, širenje zakonitih migracijskih kanala, dobrodošlica za one koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu - to su sve glavni elementi novog pristupa kojeg pokušavamo uspostaviti u Europi," rekao je Tajani.

Sporazum Italije i Albanije propisuje da u dva centra za azilante na albanskoj obali ne može istovremeno biti smješteno više od tri tisuće migranata, te da migranti u albanske luke mogu doći samo na brodovima talijanskih vlasti koji su uključeni u operacije spašavanja na moru.

Osim toga, sporazum ne dopušta da se u Albaniju tegle brodovi krijumčara, kao ni upućivanje brodova kojima upravljaju nevladinih udruga koje također spašavaju migrante u Mediteranu.

'Opasan nered'

Prema migrantima će se u Albaniji postupati "na potpuno isti način" kao da su stigli u Italiju, po talijanskim i europskim propisima, a dva prihvatna centra u Albaniji djelovat će u skladu s talijanskim, europskim i međunarodnim propisima. Postupci za odlučivanje o azilu bit će talijanski, a provodit će ih isključivo talijanska upravna i pravosudna tijela.

Ljevičarske oporbene stranke oštro su kritizirale sporazum s Tiranom. Tajnica Demokratske stranke (PD/S&D) Elly Schlein se protivi sporatumu, a njihov šef za migracijsku politiku Pierfrancesco Majorino to je opisao kao "opasan nered."

"Meni se čini se kako se njime otvoreno krši međunarodno i europsko pravo," rekla je Schlein, dodavši kako sporazum "nije valjan" jer je vlada donijela odluku bez konzultacija s parlamentom. Zbog toga je i sama vlada u utorak priopćila kako namjerava parlamentu poslati nacrt zakona o ratifikaciji u kojem su navedena sva pravila i financijska sredstva za provedbu sporatuma s Albanijom.

Oporba iz PD-a je zadovoljna vladinom odlukom, koju je zastupnik Giuseppe Provenzano opisao kao zaokret od 180 stupnjeva. No, i dalje se iz ljevičarskih redova progovara na sporazum, između ostalih i od manjih stranaka + Europa i AVS, koji govore o "potpunom neuspjehu" vladine politike.

'Italija i Albanija nisu Britanija i Ruanda'

Tajani je dodao da sporazum između Italije i Albanije nije usporediv sa sličnim dogovorom Velike Britanije i Ruande, jer upravljanje i odlučivanje o zahtjevima za azil nije preneseno na upravu u treću zemlju, i nisu se uvele iznimke od međunarodno zajamčenih prava.

"Albanija će se uskoro pridružiti Europskoj uniji i dio je Vijeća Europe. Ukidanje pravila bi bilo nemoguće," kazao je Tajani.

Samo migranti koji mogu biti zadržani u objektima namijenjenima za njih mogu biti odvedeni u Albaniju.

Prema sadašnjim talijanskim i europskim propisima, postoje dvije kategorije migranata: u prvu spadaju tražitelji azila na koje se primjenjuje ubrzani postupak na granici, neranjive osobe iz sigurnih zemalja, ili migranti koji su već zatražili azil i koji su odbijeni. U drugoj kategoriji su osobe koje čekaju repatrijaciju nakon što je utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete za boravak u Italiji.

U objektima u Albaniji ni u kojem slučaju ne mogu biti smještene ranjive osobe kao što su maloljetnici i trudnice.

Albanija će Italiji za tu svrhu dodijeliti dva mjesta, bez naplate korištenja objekata. Prvo je pristanište u mjestu Shengjin, na sjevernoj obali zemlje, a drugo je vojna baza u mjestu Gjader, oko 30 kilometara od pristaništa. U samoj luci će se postaviti objekt namijenjen spasilačkim aktivnostima, pružanju prve pomoći i uzimanju otisaka prstiju.

U drugom objektu u Gjaderu, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje, provodit će se odlučivanje o zahtjevima za međunarodnom zaštitom - a za one koji za to ne ispunjavaju uvjete provest će se postupak repatrijacije.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Tajani: Italy-Albania migration deal not comparable to UK-Rwanda one)