Politika

STROŽA PRAVILA ZA IMIGRANTE: Švedska vlada želi pooštriti kriterije za 'pošten život' o kojima ovise boravišne dozvole

Autor Euractiv/Charles Szumski

Švedska razmišlja o pooštravanju kriterija o "poštenom načinu života" za imigrante koji žele ostati živjeti u toj zemlji, nakon što su vladajuća koalicija desnog centra i njeni saveznici s kranje desnice u utorak najavili tu ideju.

Izvor: Pixabay

Obiteljsko zlostavljanje, velika zaduženost, povezanost s kriminalnim skupinama i "nepošten način života" uskoro bi mogli postati zakonski temelj za deportaciju stranaca u Švedskoj, jer vlada desnog centra, zajedno s desničarskim Švedskim demokratima (SD) želi dati veću težinu životnom stilu stranaca, kada se odlučuje o njihovom pravu na boravak u Švedskoj.

"Osnovni preduvjet za uspješnu integraciju jest da ljudi koji žele živjeti u Švedskoj poštuju osnovne norme, i žive na pošten i uredan način," izjavila je ministrica za migracije Maria Malmer Stenergard, i najavila parlamentarnu istragu kojom će se analizirati potencijalno ukidanje boravišnih dozvola strancima, i to ne samo na temelju zakonskih prijestupa, već i za "druge nedostatke u načinu života."

Slučajevi koji bi mogli dovesti do ukidanja boravišne dozvole i deportacije stranih državljana u Švedskoj uključuju prevare oko socijalne pomoći, dugovanja, ili povezanost s organiziranim kriminalom ili terorističkim skupinama.

"Kad se radi o dugovima, zakonske smjernice se bave uvjetima za pošteno življenje. Neispunjavanje obveza plaćanja dugova moglo bi biti temelj za ukidanje boravišne dozvole," dodaje Stenergard.

Još jedna osnova po kojoj bi se strancima mogle ukidati boravišne dozole bi moglo biti djelovanje koje na neki način ugrožava demokraciju ili politički sustav, dodala je ministrica.

Pritom je spomenula zloglasnu kampanju LVU, koja se od početka 2022. proširila društvenim mrežama, i koja širi dezinformacije kako državna služba za socijalnu skrb otima na tisuće djece muslimanskih roditelja i daje ih na posvajanje kršćanskim obiteljima.

"Ako ste bili uključeni u aktivnosti koje se bave podrivanjem naših demokratskih načela, onda svakako imate razloga za zabrinutost," rekla je Stenergard, dodavši kako "pošteni ljudi" ne moraju strahovati.

Što je uopće 'životni stil'?

Iako se slažu oko toga da treba povećati pritisak na strance i postožiti kriterije vezane za njihov način života, liberali i konzervativni Švedska demokrati zasad se još nisu uspjeli složiti oko toga što "nepošten način života" uopće znači, i tko bi trebao ili ne bi trebao biti uključen u tu kategoriju.

Jedino je zasad sigurno da je, nakon rasprave unutar vladajuće koalicije, čin prostitucije isključen iz kriterija.

"Bilo je vrlo važno za liberale da se jasno poruči kako nova pravila ne smiju zahvaćati i ranjive osobe," kazala je Paulina Brandberg, švedska ministrica za rodnu jednakost.

Međutim, prostitucija se eksplicitno ne spominje u tekstu kojim se pokreće parlamentarna istraga, što znači da potencijalno i ona može biti obuhvaćena novim pravilima, izjavio je glasnogovornik Švedskih demokrata Ludvig Aspling.

"Osnovni princip za življenje u Švedskoj s boravišnom dozvolom jest pošteno zaposlenje - a prostitucija nije pošten način života," pojasnio je Aspling.

U svakom slučaju, izvještaj kojeg bi trebala pripremiti vladajuća koalicija trebao bi biti dovršen do 15. siječnja 2025.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Sweden to tighten residence permits’ ‘honest way of life’ requirement)