Politika

EUROPSKI IZBORI: Francuska premijerka pokrenula predizbornu kampanju u Strasbourgu

Autor Euractiv/Hugo Struna

Francuska premijerka Elisabeth Borne počela je u utorak europsku predizbornu kampanju u Strasbourgu, uoči obilaska Parlamenta i sastanka s članovima liberalne skupine Renew i njenim predsjednikom Stéphaneom Séjournéom.

epa10987261 European Parliament President Roberta Metsola (R) and French Prime Minister Elisabeth Borne (L) stand next to a sculpture of 'Simone Veil' during the inauguration of the Simone Veil building of European Parliament in Strasbourg, France, 21 November 2023. EPA-EFE/RONALD WITTEK
Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Borne je za došla u Strasbourg na otvaranje zgrade Simone Veil u Strasbourgu, koja će će iznajmljivati za potrebe Europskog parlamenta. Borne je rekla da je došla kako bi podržala "vitalnost europske demokracije."

"Unija je tu da ostane," rekla je Borne, u trenutku kada ankete predvodi krajnja desnica.

Prema istraživanju kompanije OpinionWay objavljenoj u ponedjeljak, stranka krajnje desnice Rassemblement National (RN) je u vodećoj poziciji, s 28 posto potencijalnih glasova, ispred 19 posto koje osvaja vladajuća većina.

Borne je podsjetila da je Simone Veil bila prva žena izabrana u Europski parlament. "Trebamo crpiti snagu iz njezinog primjera radi obrane naših vrijednosti i guranja Europske unije naprijed," rekla je Borne.

Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola također je odala počast Veil, aktivistici i nekadašnjoj francuskoj ministrici zdravstva koja je u Francusku 1975. uvela zakon o pobačaju. Metsola je rekla da se radi o ženi koja je "vjerovala u čovječanstvo i pomirenje."

Nakon što je nedavno pozvala francusku vladajuću većinu na mobilizaciju za europske izbore, i "obranu republikanskih vrijednosti" tijekom nedavnog posjeta Irskoj, Elisabeth Borne je i službeno započela kampanju za predstojeće europske izbore u Strasbourgu, kojeg je opisala kao "jednog od glavnih gradova Europe."

Tamo se sastala s predsjednikom skupine Renew Stéphaneom Séjournéom, a zatim i s francuskim zastupnicima u EP-u. U Francuskoj se sada postavljaju pitanja, u vrijeme kada još uvijek nije donesena odluka tko će predvoditi listu stranke predsjednika Macrona je li Elisabeth Borne možda na odlasku s čela vlade.

Druga imena koja se u nagađanjima navode kao potencijalni nositelji liste su Stéphane Séjourné, europski povjerenik Thierry Breton i državna tajnica za Europu Laurence Boone. Odluka će se objaviti u siječnju.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French PM kicks off European election campaign in Strasbourg)