Politika

FICO U RATU S MEDIJIMA: Slovački premijer odlučio 'prekinuti komunikaciju' s najvećim medijima u državi

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Slovački premijer Robert Fico odlučio je u ponedjeljak prekinuti "svu komunikaciju" s nizom velikih medija, jer, kako kaže, "nisu pružili istinsko, pravodobno i sveobuhvatno" izvještavanje.

epa10893658 Slovak former Prime Minister and chairman of the Smer-SD party Robert Fico (C) talks to media after Slovakia's parliamentary elections at party's headquarters in Bratislava, Slovakia, 01 October 2023. According to official results, Smer-SD party with leader Robert Fico won the parliamentary elections with almost 23 percent. Progresivne Slovensko party (Progressive Slovakia) ended up behind him, with almost 18 percent. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Fico je odlučio ignorirati najveći slovački TV kanal Markíza, listove Denník N i SME i online news portal Aktuality. Glavni urednik lista Denník NMatúš Kostolný rekao je kako Ficova odluka krši obvezu javnih dužnosnika da o svom radu informiraju medije.

Ficova odluka najnoviji je korak u njegovoj eskalirajućoj borbi s medijima. Ficova ranija odluka kojom je zabranio ulazak novinarima navedenih medija u vladine prostorije izazvala je žestoke kritike čak devet slovačkih zastupnika u Europskom parlamentu, koji su tražili od povjerenice EU Věre Jourove da ispita legalnost Ficovih postupaka.

"Za nas se neće puno promijeniti. Fico već godinama nije odgovarao na upite Denníka N. Međutim, ono što se promijenilo jest da je sada premijer to proglasio svojim službenim stajalištem," kazao je Kostolný. Prema njemu, ovo znači kako je Fico odustao od ranijih planova o zabrani pristupa medijima u vladinim zgradama.

Fico je već došao na metu kritika zbog najnovijeg priopćenja.

Ako Fico "pokuša svoje izjave provesti u djelo, na način kojim se krši pravo na informiranje," zastupnica stranke Progresivna Slovačka i potpredsjednica parlamentarnog odbora za medije Zora Jaurová izjavila je kako je spremna pokrenuti sastanak odbora kako bi se preispitalo Ficovo ponašanje.

'Dugine boje i rusofobija'

Uslijedio je i studentski prosvjed ispred vlade. Čelnik Ficove stranke Smer Ľuboš Blaha napao je prosvjed u izjavama za medije - iako je pritom i sam odbio razgovarati s navedenim medijima, kao što je TV Markíza, zbog, kako je rekao, "njihove anti-lijeve propagande duginih boja i rusofobije."

No, u parlamentu se radi na još jednom vladinom protumedijskom zakonskom prijedlogu, koji bi trebao okončati uobičajenu praksu hvatanja političara po hodnicima za izjave.

Prema tom prijedlogu, kojeg je sastavio predsjednik parlamenta Peter Pellegrini, medijima će se ograničiti mogućnost streaminga ili audiovizualnih snimanja, samo na prostoriju za novinare i parlamentarnu knjižnicu.

Pellegrinijev potez, potaknut sporom dvoje zastupnika, već je kritizirao oporbeni političar Ondrej Dostál iz stranke SaS.

"Takvo ograničenje praktički sprečava rad novinara u narodnoj skupštini Slovačke," napisao je Dostál na društvenim mrežama, i pozivao Pellegrinija da od toga odustane.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovak PM suspends ‘all communication’ with major media)