Politika

FINSKA ZATVARA GRANICU: Duda najavio pomoć Helsinkiju u borbi protiv pritiska migranata koje šalje Rusija

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Poljska je spremna pomoći Finskoj u obrani njenih granica od 'hibridnih napada' Rusije, izjavio je predsjednik Andrzej Duda na sastanku s finskim kolegom Saulijem Niinistöm u ponedjeljak, misleći pritom na pritisak migracija.

epa10985850 President of the Republic of Poland Andrzej Duda (R) and President of the Republic of Finland Sauli Niinisto (L) shake hands as they meet with media representatives in the Ensemble Room of the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 20 November 2023. The Finnish president and his wife are on a two-day visit to Poland. EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT
Izvor: RADEK PIETRUSZKA/PAP

Duda i Niinistö su se u ponedjeljak sastali u Varšavi, gdje su razgovarali o sigurnosnim i hibridnim prijetnjama iz Rusije i Bjelorusije, uključujući i pritisak tzv. instrumentaliziranih migracija.

"Podržavamo Finsku jer se i sami suočavamo s takvom situacijom na našoj granici s Bjelorusijom... Finska može računati na našu potporu i naše iskustvo," kazao je Duda.

Poljska "dosljedno brani svoje granice" u sklopu svojih europskih obveza, dodao je Duda.

Finska je počela na granicu s Rusijom postavljati dodatne prepreke kako bi spriječila migraciju iz smjera Rusije s kojom se u posljednje vrijeme suočava. Samo u subotu, oko 70 tražitelja azila stiglo je do finske granice, na biciklima i skuterima.

"Rusi ih gurnu van [prema Finskoj] i zatim zatvore graničnu barijeru, što onemogućava njihov povratak na rusku stranu", rekao je satnik Jouko Kinnunen, zapovjednik jugoistočnog graničnog prijelaza Vartius, u izjavi za finsku novinsku agenciju STT.

Stvaranje pritiska na članice EU

Finska se danas suočava sa sličnim migracijskim pritiskom s kojim se Poljska nosi još od 2021., "hibridnim napadom koji se provodi guranjem skupina migranata na granici", naglasio je Duda.

Poljska i Europska unija vjeruju da je migrantski val s Bliskog istoka od jeseni 2021. orkestrirao režim Aleksandra Lukašenka koji koristi migrante za stvaranje pritiska na Poljsku.

U subotu je Finska zatvorila četiri granična prijelaza na istočnoj granici s Rusijom. Vlasti će u srijedu navečer zatvoriti cjelokupnu granicu s Rusijom, izvijestio je list Iltalehti.

S druge strane, Rusija je "razočarana" odlukom Finske o mogućem zatvaranju svih graničnih prijelaza, izjavio je novinarima glasnogovornik predsjednika Putina Dmitrij Peskov, u izjavi koju prenosi agencija TASS.

"Imali smo dugotrajne, vrlo dobre odnose s Finskom... Žao nam je što su ti odnosi sad postali potpuno rusofobna pozicija, koje se čelnici ove susjedne zemlje sada pridržavaju", kazao je Peskov.

Dodao je kako je malo vjerojatno da Rusija sada može utjecati na situaciju.

"Ne postoji nikakav dijalog, ali ne našom krivicom. Zapravo, nismo mi pokrenuli zaustavljanja dijaloga", ustrajavao Peskov.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Poland to help Finland counter Russia’s migration pressure)