Politika

BORRELL NAKON SASTANKA O GAZI: Stvaranje palestinske države je 'najbolje jamstvo' za sigurnost Izraela

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Stvaranje palestinske države bio bi najbolji način za osiguranje sigurnosti Izraela, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell nakon virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak na temu krize u Gazi.

epa10964194 Josep Borrell, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, speaks during an interview at the Europa House in Tokyo, Japan, 08 November 2023. Borrell emphasised the need for a 'humanitarian pause' in the Israel-Hamas conflict, stating that the use of military force alone cannot solve the conflict. In an interview with EFE/EPA following a G7 foreign affairs meeting in Tokyo, he also blamed the international community for 'not doing enough' to implement a 'two state solution'. EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
Izvor: FRANCK ROBICHON/EPA

Virtualni summit uslijedio je nakon Borrellovog petodnevnog posjeta Bliskom istoku, gdje je posjetio Izrael i Zapadnu obalu, Bahrein, Katar i Jordan.

U priopćenju za medije nakon sastanka, Borrell je rekao kako je izveo "temeljan politički zaključak" nakon sastanaka u toj regiji. "Mislim kako je najbolje jamstvo za sigurnost Izraela uspostava palestinske države... Unatoč velikim izazovima, moramo nastaviti s razmišljanjem o stabilizaciji Gaze i buduće palestinske države", dodao je.

Borrell je prošlog tjedna iznio neke ideje za europski plan koji planira budućnost nakon što se završe borbe, o čijim elementima su u ponedjeljak razgovarali ministri vanjskih poslova EU.

EU traži da Izrael ne okupira Gazu

Među uvjetima Europske unije je i zahtjev da Izrael ne okupira Gazu nakon okončanja trenutačnog sukoba, te da se nadzor nad teritorijem vrati palestinskim vlastima. Kratkoročno gledano, Borrell je rekao kako postoji "osjećaj hitnosti" za rješavanje sukoba zbog očajne humanitarne situacije u Gazi.

"Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na hitne humanitarne stanke veliki je korak naprijed, ali moramo osigurati njenu brzu provedbu".

Ministri vanjskih poslova EU također su razmatrali mogućnost daljnjeg širenja sukoba i na Zapadnu obalu.

"U svjetlu povećanog ekstremizma i nasilja izraelskih doseljenika nad Palestincima, postoji stvarna opasnost od eskalacije situacije", kazao je Borrell. "Izvješća o brodu kojeg su oteli jemenski Huti još su jedan zabrinjavajući signal opasnosti od regionalnog širenja nasilja".

Borrell je također priopćio da je zadužio diplomatsku službu EU (EEAS) da razvije opcije za budućnost poslijeratne Gaze, o kojoj bi trebali razgovarati ministri vanjskih poslova EU kada se sastanu sljedećeg mjeseca u Bruxellesu.

Sastanak u prosincu "omogućit će nam da ponovno razmotrimo situaciju i usredotočimo se na stabilizaciju Gaze" i "revitaliziramo dvodržavno rješenje", kazao je Borrell.

Pomoć za Palestinu

Agencija UN-a za humanitarne isporuke hrane (WFP) priopćila je kako su civili u Gazi izloženi "neposrednoj mogućnosti izbijanja gladi" zbog nedostatka hrane.

Izrael je odlučio uništiti organizaciju Hamas koja vlada Gazom nakon što je ta palestinska militantna skupina izvela napad na Izrael 7. listopada u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, a oko 240 je oteto i zarobljeno.

Zbog izraelske vojne operacije u Gazi je dosad stradalo oko 13.000 ljudi, uglavnom civila, uključujući i više od 5.000 djece, po podacima ministarstva zdravstva Gaze.

EU je najveći donator pomoći za Gazu i okupiranu Zapadnu obalu, s predviđenih 1,2 milijarde eura pomoći izdvojeno između 2021. i 2024., namijenjenih za oko 100 razvojnih projekata.

Očekuje se da će u utorak na sastanku Kolegija povjerenika Europske komisije biti odobren nastavak isplate razvojne pomoći za Palestinu nakon što je unutarnjom revizijom utvrđeno da europska sredstva nisu bila korištena za financiranje terorizma.

Odobrenje rezultata interne revizije značilo bi da bi prva isplata razvojne pomoći palestinskim područjima nakon izbijanja rata, kako je planirano, bila u studenom.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Palestinian state ‘best guarantee’ for Israel’s security, Borrell says)