Politika

PERSONA NON GRATA: Srbija proglasila nepoželjnim hrvatskog diplomata

Autor Hina

U srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova ne navode konkretan razlog zbog kojeg je Hrvoje Šnajder, prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, proglašen nepoželjnim

Beograd, Srbija
Izvor: Nataliya Hora / Panthermedia / Profimedia

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera, jer je "grubo izišao oz okvira diplomatskih normi", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu, ne navodeći više detalja.

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je 20. studenog 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije koja regulira diplomatske odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata", navodi se u priopćenju.

Bečka konvencija

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da "država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata".

Tijekom profesionalnog angažmana u Srbiji, Šnajder je, kako navode u Beogradu, "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju. Tim je povodom uručena diplomatska nota hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću.

Za sada bez komentara iz Zagreba

U hrvatskom veleposlanstvu nisu bili dostupni na komentar ove odluke.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da "žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju koje ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji":

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije također "izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke europske budućnosti".