Politika

ŽELJANA ZOVKO UOČI RAZGOVORA S POVJERENIKOM ZA PROŠIRENJE: Zemlje zapadnog Balkana trebale bi ubrzati proces reformi

Autor Euractiv.hr

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko poziva na veću europsku potporu i prisutnost u okruženju kako bi se suprotstavili protueuropskim utjecajima trećih zemalja

Željana Zovko
Izvor: Europski parlament

Iz ureda zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko, izvijestili su da zastupnica, uoči rasprave s povjerenikom za proširenje susjedstvo Olivérom Várhelyijem, koja će se odvijati narednog utorka, poziva na veću europsku potporu i prisutnost u okruženju kako bi se suprotstavili protueuropskim utjecajima trećih zemalja. “Nakon što smo Bosni i Hercegovini dodijelili status kandidata, stvorili smo zamah za napredak. Zajedno s EU-om, zemlje zapadnog Balkana trebale bi ubrzati proces reformi i uspostaviti jaču europsku usklađenost. Europska unija mora razviti veću vidljivost na terenu i ulagati u konkretne projekte koji odražavaju prednosti europske suradnje. U ovim teškim vremenima ne smije se ostavljati prazni prostor koji treći akteri mogu iskoristiti”, upozorila je Zovko i kao izvjestiteljica za predstojeće parlamentarno izvješće o preventivnoj diplomaciji istaknula da se snažnijom europskom diplomatskom prisutnošću mogu spriječiti buduće eskalacije.

Pored toga, Zovko je pozvala novu vlast u Bosni i Hercegovini da radi na osiguranju legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u svojim institucijama, uključujući i u Predsjedništvu BiH. “Pozdravljam najbrže formiranje Vijeća ministara u povijesti Bosne i Hercegovine te od novog saziva očekujem da će nakon stjecanja statusa kandidata opravdati očekivanja država članica Europske unije i pronaći zajednički jezik za provedbu nužnih reformi za svoju europsku budućnost, osobito reformu izbornog zakona uz poštivanje presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova” – navela je Zovko.