Politika

FRANCUSKA ŠALJE POMOĆ: Macron najavio evakuaciju i zbrinjavanje ranjene djece iz Gaze u francuskim bolnicama

Autor Euractiv/Hugo Struna

Francuska će iskoristiti sve dostupne resurse kako bi pomogla u evakuaciji i liječenju do 50 djece iz Gaze kojima je potrebna hitna medicinska skrb, obećao je u nedjelju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

epa10968787 A child carries a placard during a protest against Israel's ongoing military operation in the Gaza Strip and in solidarity with the Palestinian people at the Corniche Al Manara in Beirut, Lebanon, 10 November 2023. More than 11,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA-EFE/WAEL HAMZEH
Izvor: WAEL HAMZEH/EPA

Izraelski napadi na pojas Gaze intenzivirali su se nakon Hamasova iznenadnog napada 7. listopada, u kojem je poginulo više od 1.200 ljudi, uključujući i 33 djece.

U napadu Izraela na pojas Gaze koji je uslijedio stradalo je dosad 11.255 ljudi, uključujući i 4.630 djece, prema podacima Unicefa.

Pomoć iz Francuske stiže i avionima

Najveća bolnica u Gazi, Al Shifa, bila je meta izraelskih pretresa tijekom vikenda, izjavio je za AFP Mohammed Zaqout, direktor bolničkog sustava u Gazi, i naveo da je više od 30 nedonoščadi evakuirano u Egipat.

Francuska će "mobilizirati sva raspoloživa sredstva" kako bi "pomogla u evakuaciji ozlijeđene ili bolesne djece kojima je potrebna hitna skrb iz pojasa Gaze", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

"Iskoristit će se medicinski zračni resursi - i civilni i vojni", a avionom će se iz Francuske u Gazu poslati i "više od 10 tona medicinskih potrepština do početka sljedećeg tjedna".

Bolnički helikopter

"U idućih nekoliko dana" Francuska će također tamo uputiti i helikopter preuređen za bolničku potporu, s 40 kreveta za liječenje najozbiljnijih pacijenata i liječenje ozlijeđenih civila. Francuska je također dogovorila i primanje do 50 djece u svoje bolnice "ako je to korisno i potrebno", dodao je.

Macron je pritom ponovio svoj poziv na "trenutačni prekid vatre koji bi vodio primirju", dodavši kako bi strane u sukobu trebale nastaviti razgovore u cilju postizanja dvodržavnog rješenja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France ready to admit Gaza’s children to its hospitals)