Politika

OBJAVILI SNIMKU TUNELA ISPOD BOLNICE: Izrael tvrdi da je Hamas prokopao tunel ispod bolnice Al Shifa u Gazi

Autor Hina

Hamas priznaje postojanje stotina kilometara tajnih tunela u Pojasu Gaze, ali demantira da se tuneli nalaze ispod civilne infrastrukture, poput bolnica

Ulaz u Hamasov tunela
Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Izrael je u nedjelju objavio video navodnog tunela koji su palestinski militanti iskopali ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze, a koji je bio u središtu izraelskih misija potrage i uništenja u sedmom tjednu rata protiv Hamasa.

I dok Hamas priznaje postojanje stotina kilometara tajnih tunela, bunkera i pristupnih okna kroz cijelu palestinsku enklavu, niječe da se oni nalaze u sklopu civilne infrastrukture, poput bolnica.

Otkrili 10 metara dubok i 55 metara dug tunel

U izvješćima o svome djelovanju u bolnici Al Shifa, koja se nalazi u gradu Gazi, izraelska vojska rekla je da su njezini inženjeri otkrili 10 metara dubok i 55 metara dugačak tunel koji vodi do vrata otpornih na eksploziju.

Hamasov tunel u Gazi
Izvor: ISRAEL DEFENSE FORCES / UPI / Profimedia

"Ovaj tip vrata koristi Hamasova teroristička organizacija kako bi spriječila izraelske snage da uđu u zapovjedna središta i podzemnu imovinu koja pripada Hamasu", navodi se u priopćenju vojske popraćenom videom koji prikazuje uski prolaz na kraju kojeg su siva vrata.

Nije rečeno što se nalazi iza vrata. Do tunela se dolazi kroz okno otkriveno u šupi u kompleksu Al Shife, gdje je pronađeno i streljivo, stoji u priopćenju.

Snimke pokazuju da je Hamas taoce uveo u prostore Al Shife

Izraelska vojska objavila je u nedjelju navečer i snimke, navodno s nadzornih kamera Al Shife, koje pokazuju kako su taoci uvedeni u prostorije bolnice 7. listopada.

"Ova otkrića dokazuju da je teroristička organizacija Hamas koristila bolnički kompleks Al Shifa na dan masakra kao terorističku infrastrukturu", stoji u priopćenju izraelske vojske i obavještajne službe.