Politika

SKANDAL U POLJSKOJ: Član Tuskove stranke, nakon osam mjeseci u pritvoru zbog sumnje na korupciju, postaje eurozastupnik

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Nakon osam mjeseci u pritvoru zbog istrage o korupciji, Włodzimierz Karpiński iz poljske Građanske platforme (PO/EPP), koju vodi Donald Tusk, pušten je na slobodu i odmah će sjesti u klupu Europskog parlamenta.

epa04792460 (FILE) A file picture dated 19 January 2015 shows Polish Minister of Treasury Wlodzimierz Karpinski in Warsaw, Poland. Minister Karpinski resigned on 10 June 2015, following secretly recorded tapes showing collusion between ministers and central bank, and other connections with polish businessmen and investigation into the matter. EPA/RAFAL GUZ POLAND OUT
Izvor: Rafal Guz/PAP FILE

Između ostalog, zastupnički mandat će mu pružiti i imunitet od daljnjeg kaznenog progona.

Karpiński je bio ministar financija u prethodnoj vladi Donalda Tuska (2007.-14.). Nakon ministarskog mandata (2013.-15.) postao je čelnik gradskog odjela za gospodarenje otpadom u Varšavi.

Optužen da je primio mito

No, poljska antikorupcijska agencija CBA podignula je optužnicu protiv njega zbog sumnje da je navodno primio mito u iznosu većem od milijuna eura od kompanije koja se javila na natječaj za ugovor o prikupljanju otpada.

Karpiński je zbog te istrage uhićen u veljači ove godine.

"Osjećam da su moja prava prekršena od strane tužiteljstva, zbog načina na koji radili, zbog čega sam tako dugo bio zadržan u pritvoru", kazao je nakon izlaska na slobodu.

Već sudjelovao na europskim izborima, ali neuspješno

Na europskim izborima 2019. godine Karpiński je bio na listi Tuskove stranke PO za Europski parlament, ali nije izabran. U njegovoj izbornoj jedinici završio je tek kao četvrti po redu kanididat svoje liste, pa je u Parlament otišao njegov kolega iz tadašnjeg Europskog koalicijskog bloka, Krzysztof Hetman.

Međutim, Hetman je prošlog mjeseca izabran za zastupnika poljskog parlamenta, što znači da će morati napustiti Strasbourg kako bi preuzeo novu dužnost. Njega bi sada trebao zamijeniti Karpiński.

Iako je i bivša ministrica sporta Joanna Mucha također kao treća na listi bila ispred njega. I ona je na nedavnim izborima, zajedno s Hetmanom, osvojila mjesto u poljskom parlamentu.

Imat će zastupnički imunitet

Nakon što sjedne u klupu Europskog parlamenta Karpiński će imati pravo na zastupnički imunitet, što znači da će Parlament morati dati posebno odobrenje u slučaju da Karpiński sudskom presudom dobije zatvorsku kaznu.

Još uvijek vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS/ECR) žestoko je reagirala na slučaj Karpiński.

Odlazak u Europski parlament izravno iz zatvora je "skandal na europskoj razini", rekao je glasnogovornik PiS-a Rafał Bochenek.

Iako je PiS pojedinačno osvojio najviše glasova na izborima u listopadu i unatoč tome što je predsjednik Andrzej Duda prvo ponudio mandat aktualnom premijeru iz redova PiS-a Mateuszu Morawieckom, šanse za formiranje nove vladajuće kolicije su im skromne.

Očekuje se da će nakon Morawieckog mandat dobiti Tusk, koji će se vratiti na vlast i time okončati osam godina vladavine nacionalističkog PiS-a.

'Simbol nove koalicije'

Glasnogovornik PiS-a Bochenek stoga je slučaj Karpiński opisao kao emblematski slučaj dojučerašnje oporbe.

"Oslobađanje iz pritvora gospodina Karpińskog, koji je pod ozbiljnim optužbama za korupciju i njegovo preuzimanje zastupničkog mandata u EP predstavlja simbol nove koalicije", rekao je za tjedni list Do Rzeczy.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Member of Tusk’s party to become MEP after eight months in prison)