Politika

ZAŠTITA OKOLIŠA: Europska unija prva na svijetu uvodi kazneno djelo ekocida i traži zatvorske kazne za zagađivače

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Pregovarači Europskog parlamenta i država članica postigli su u četvrtak dogovor o novom zakonu koji propisuje kazne zatvora do 10 godina za najveće zagađivače, kao i kažnjavanje tvrtki globama u iznosu do 5 posto globalnih prihoda.

epa10673932 Piles of garbage dominated by plastic waste wash up at the mouth of the Aceh River after being carried away from a residential area, in Banda Aceh, Indonesia, 05 June 2023. The World will mark the 2023 Environment Day on 05 June with a focus on 'solutions to plastic pollution'. EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK
Izvor: HOTLI SIMANJUNTAK/EPA

Pregovori o kažnjavanju zločina protiv okoliša počeli su u prosincu 2021. prijedlogom Europske komisije i konačno su završeni u četvrtak navečer sporazumom između Europskog parlamenta i država članica.

"Predugo su kriminalci profitirali zbog malenih kazni i slabe provedbe zakona", izjavio je povjerenik EU za zaštitu okoliša Virginijus Sinkevičius u priopćenju.

Izglasavnje zakona u veljači sljedeće godine

Parlament će i službeno izglasati dogovoreni zakon na zasjedanju u veljači 2024., a očekuje se da će ga i članice podržati ubrzo nakon toga.

"Ako zagađujete okoliš, od sada ćete platiti za svoje zločine," izjavio je glavni pregovarač Parlamenta Antonius Manders, nizozemski zastupnik europskih pučana (EPP).

Borba protiv zagađenja, koje se često događa prekogranično, zahtijeva "usklađene, odvraćajuće i učinkovite sankcije, kako bi se spriječili novi ekološki zločini na razini EU", kazao je Manders.

'Ekološki zločini'

Po novim pravilima pojedinci ili predstavnici kompanija koji počine "ekološka zločine" koji dovedu do smrti ljudi mogli bi dobiti kaznu zatvora u trajanju do najviše 10 godina. Drugi teški zločini protiv prirode nose maksimalno osmogodišnju zatvorsku kaznu, dok bi manji zločini protiv okoliša nosili kaznu od najviše pet godina zatvora.

Novčane kazne također bi mogle biti puno strože. Osim oduzimanja koncesija i prava na javne subvencije, pravne osobe uhvaćene u zločinu protiv okoliša mogle bi se kazniti globom u iznosu do pet posto ukupnih godišnjih prihoda.

Ipak, u praksi je prepušteno članicama da same propišu predviđene kazne u rasponu od tri do pet posto ili fiksne novčane kazne u iznosu od 24 do 40 milijuna eura.

Iako kazne neće biti u potpunosti usklađene, jer će ovisiti o zakonodavstvu pojedine države, definicija "ekološkog zločina" će biti jedinstvena. Primjerice, među novim kaznenim djelima na popisu je i stavljanje na tržište proizvoda povezanih s krčenjem šuma, onečišćenjem mora ili nezakonitim crpljenjem prirodnih voda.

Uključen ekocid, ali ne i ilegalan ribolov

Kao prva na svijetu, EU je u zakon uvrstila i zločin "ekocida."

Za udruge za zaštitu okoliša koje se već godinama bore za kriminalizaciju ekocida europski dogovor o novom zakonu predstavlja povijesnu prekretnicu.

"Pobijedili smo! EU postavlja temelje za priznavanje ekocida", rekla je oduševljena Marie Toussaint, zastupnica Zelenih iz Francuske koja je bila dio pregovaračkog tima parlamenta.

'Kvalificirana kaznena djela'

Kategorija "kvalificiranih" kaznenih djela - onih koja nisu direktno dovele do nečije smrti, ali su kažnjiva zatvorskom kaznom u trajanju do osam godina - uključivat će i ekocid.

"Kazneno djelo koje se priznaje kao najteži oblik zločina protiv okoliša vrlo je slično onom kojeg je sastavilo međunarodno sudsko vijeće za ekocid", rekla je Toussaint, dodavši kako je njihova definicija navedena u konačnom zakonu.

Po toj definiciji, ekocid je zločin protiv okoliša čije posljedice su teže nego što je društvena korist koja se od njega očekuje, koji je doveo do teških, raširenih i dugoročnih posljedica za okoliš.

Slijedi borba za izmjenu statuta Međunarodnog kaznenog suda

Sljedeći korak za globalno priznavanje ekocida bit će borba za izmjenu statuta Međunarodnog kaznenog suda (ICC), u kojem ćlanice EU čine 20 posto članova, rekla je Toussaint.

I druge organizacije za zaštitu okoliša pozdravile su sporazum.

"Zahvaljujući odlučnosti Europskog parlamenta, uključivanje kvalificiranih kaznenih djela u tekst, u koje spadaju najteži ekološki zločini i koji se kažnjavaju većim sankcijama, dodaje snagu zakonu i pružit će nadležnim vlastima novo sredstvo u njihovom arsenalu", rekla je Audrey Chambaudet iz WWF-a.

Međutim, u komentarima konačnog dogovora mnogi izražavaju i žaljenje u zakon nije uvršteno i neprijavljen i ilegalan izlov ribe.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU strikes deal on new ‘ecocide’ rules to put polluters in jail)